broken hard drive - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 08-11-2005, 05:20 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Aug 2005
Posts: 5
Default broken hard drive

hi all, this is my first post.
a while ago my motherboard died and so i reverted to and old computer and bought a couple of these removable hard disk cases off ebay so that i could use my old hard disks. unfortunately i connected the wrong power lead to the wrong case (twice) and appear to have broken two hard drives (d'oh!). i assume, however that the data on these disks is still intact and i really want to get it back because it is largely music that i recorded myself (painstakingly) and it will be a lot of work to re-record it all. does any1 know how to do this? i am not sure i want to take it to a shop because of the volume of music on the drive (for which i may not have proof of copyright).

thanks all


AdamDay is offline  
Old 08-11-2005, 05:28 AM   #2 (permalink)
True Techie
Join Date: Aug 2005
Posts: 147

Have you blown the drives or the caddies?

Have you tried connecting the drives straight onto you computers IDE and power cables (Switch off first and don't forget to set as master/slave). Do they spin up or are they completely dead?

If they are completely dead then I think you have just learned a valuable lesson about backing up data. I am not even sure that data recovery on a dead drive is possible within most peoples budget. Normal data recovery is used on a drive that works but has become corrupted in some way, or even formatted.

If it wasn\'t for Electricians you would be using your computer by candle light

Athlon 64 3500+
ASUS A8V-E Deluxe Motherboard
2x512MB 400MHz DDR Dual Channel
Gigabyte X800XL - 256MB Mem
Maxtor Y160M0 - 160GB SATA
Maxtor 80GB PATA
Xaser III Case
Win XP Pro SP2
ViewSonic VX924 19\"LCD 4mS(ish)
CJJohnson is offline  
Old 08-11-2005, 10:16 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Aug 2005
Posts: 5
Default think its dead

i cant use internal IDE as the old computer i'm using only has one lead from the internal power source and one IDE port. however i did try using a external USB case that i knew worked and it proved that the drive is nonfunctional. it seems like a big waste that there is no way of accessing the data.
thanks for the swift reply

AdamDay is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:37 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.