bios question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 11-21-2004, 06:25 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2003
Posts: 31
Default bios question

hi folks!
just bought a second-user board; gigabyte ga-8itx; intel 850 rdram. problem is the bios allows only floppy/ide boot options. no cdrom boot option. there are many things on the bios that i don't pretend to understand, but, is there anything obvious that i have missed in the configuration that has caused this phenomemon? or is the bios corrupt maybe? results so far:
boots ok from floppy
cloned hard drive (ghost) did not boot. cloned from scsi to ide. previously used for scsi/scsi and ide/ide copies...ok
sees secondary master/slave....dvdrom/cdr
sees all drives from 98se floppy boot disk
known good h/drive, dvdrom, cdr.
memory; 2x256 /2x64 samsung/nec p800/45..all ok
any pointers/ideas very welcome
ps. any info i have missed...please ask!

bazzer55 is offline  
Old 11-21-2004, 07:31 PM   #2 (permalink)
Master Techie
Join Date: Sep 2004
Location: Potsdam NY, USA
Posts: 2,003
Send a message via AIM to AND_YOU_ARE Send a message via Yahoo to AND_YOU_ARE

Most bios have an boot order where you can change which devices boot in which order. This should be some where in your bios, try too look around and see if you can find anything with what device boots first.

Member of the right wing conspiracy theory.

X-Fire: andyouare1
AIM: plantagenet51

Ars Technica

Silent PC Review

Xtreme Systems
AND_YOU_ARE is offline  
Old 11-21-2004, 07:35 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Nov 2004
Location: Socal
Posts: 665

you can try updating the bios, had a board a long time ago that didn't have the boot from cd option untill I flashed the bios
Sui is offline  
Old 11-22-2004, 03:13 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2003
Posts: 31

hi guys, thanx for your input. firstly, the boot config in the bios does not offer the option of booting from cd; only floppy/ide.
also, this is a relatively new board and should have a cd boot option by default. it looks as if the board will have to go back!!!!
bazzer55 is offline  
Old 11-22-2004, 11:35 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Nov 2004
Posts: 12

check if there is above the option of the 1st booting device an option 4 other boot devices ...some manifaturers has this option in their motherboards 4 USB or SCSI boot
BROKENWINGS is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:02 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.