ATI X850 XT AGP 8X Card - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-10-2005, 01:16 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 3
Default ATI X850 XT AGP 8X Card

I have an ATI X850 XT AGP 8X video card. I'm HUGE gamer, and i just bought this card yesterday. After installing it, i downloaded the newest catalyst drivers from ati's website, and tried playing some games. First game: half life 2. I cranked ALL the settings to high, including AA. I was highly disapointed. In some areas it would go all the way down to 30-40 FPS.

My system:
P4 2.8 w/ HT and 800mhz FSB
1gb Corsair XMS gaming ram
2 WD Raptor HDs, raid 0
Onboard sound

What is the problem with my fps? My cousin says he gets 70-100+ FPS with his settings maxed, but he has an AMD 64 bit. Is the processor bottlenecking me? Is this a driver issue? Please help!
__________________

Pianoman178 is offline  
Old 04-10-2005, 01:25 AM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,220
Default

your processor is bottle necking you, but by at MOST 10 fps or so

try different drivers and see what you get

www.guru3d.com you can find other catalyst drivers
__________________

__________________


Quote:
I don\'t play for fun, I play to win and winning is fun.
diabloII is offline  
Old 04-10-2005, 01:44 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: May 2004
Location: Oklahoma
Posts: 5,280
Send a message via AIM to beedubaya
Default

I don't understand why ANYBODY would get an ATI X8xx series card (even though I was a dumb stupid noob and did). You know that card you just bought won't support the new HDR feature in HL2? If I were you, I would return it and get an Nvidia card.

About your problem, HL2 is a CPU-intensive game, so you will notice yourself getting much higher frames if you upgrade your CPU, preferrably to an AMD 64.
beedubaya is offline  
Old 04-10-2005, 02:57 AM   #4 (permalink)
Master Techie
 
uzi9mm's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Horseheads, NY
Posts: 2,553
Default

Quote:
Originally posted by diabloII
your processor is bottle necking you, but by at MOST 10 fps or so

try different drivers and see what you get

www.guru3d.com you can find other catalyst drivers
His CPU is not bottlenecking anything. Nowadays games perform only as good as what you got under the hood in the accelerated graphics dept.


Also I would go into your Catalalyst settings and make sure that you do not have your AA or AF jacked to the max. And turn your texture and mipmap detail down a notch. Also make sure you dont have a 30fps cap enabled on HL2.
__________________
INTEL i7 930
ASUS P6X58D
3x2gb Corsair Dominators
EVGA GTX 480
CORSAIR 850-HX
uzi9mm is offline  
Old 04-10-2005, 07:45 AM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 2,433
Default

Quote:
Originally posted by uzi9mm
His CPU is not bottlenecking anything. Nowadays games perform only as good as what you got under the hood in the accelerated graphics dept.


Also I would go into your Catalalyst settings and make sure that you do not have your AA or AF jacked to the max. And turn your texture and mipmap detail down a notch. Also make sure you dont have a 30fps cap enabled on HL2.
I have an X850 XT (dont burn me), running on an AMD athlon 64, and i can crank up half life 2 all the way, as well as doom 3, rome: total war, far cry, etc etc. It is possible ur CPU is bottlenecking u. Half life 2 is more CPU intensive than many other games. one would prolly want at least a p4 3.0 or athlon 64 3000+ (both are high end enough they wont bottleneck anything). It could very well be an FPS cap though.
__________________





-AMD Athlon 64 3200+ Winchestor
-MSI K8N Neo4-F
-Sapphire Radeon X850 XT
-2x 1024 Corsair XMS Pro

<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value="Search!"></form> Search TF before you post!
dhw200 is offline  
Old 04-10-2005, 08:31 AM   #6 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

Half life 2 is very ram intensive to store the textures, but then again you have 1gb.

He has a 2.8ghz p4, it's not worth upgrading 200mhz more, but a little overclock could help alot.

Put the water effects to reflect world.
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 04-10-2005, 09:00 AM   #7 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 2,433
Default

would reflect world be more demanding?
__________________





-AMD Athlon 64 3200+ Winchestor
-MSI K8N Neo4-F
-Sapphire Radeon X850 XT
-2x 1024 Corsair XMS Pro

<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value="Search!"></form> Search TF before you post!
dhw200 is offline  
Old 04-10-2005, 09:17 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 694
Default

I have no issues running HL2 maxed out.

BTW: nice rig dhw200
__________________
Lian Li Aluminum Case
Intel D975XBXK2R Mobo
Core 2 Duo E6700 CPU
EVGA 8800 GTS Video Card
Corsair XMS 2 x 1gig RAM
Zalman 9500 CPU cooler
hercules_upw is offline  
Old 04-10-2005, 09:30 AM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

reflect all I think is the most demanding. (I can't remember I haven't played it in months.) put it on the one below the top one.

The water is the only thing I have problems running everything max, and I am not really bothered about it.
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 04-10-2005, 10:42 AM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,487
Default

Quote:
Originally posted by beedubaya
I don't understand why ANYBODY would get an ATI X8xx series card (even though I was a dumb stupid noob and did). You know that card you just bought won't support the new HDR feature in HL2? If I were you, I would return it and get an Nvidia card.

About your problem, HL2 is a CPU-intensive game, so you will notice yourself getting much higher frames if you upgrade your CPU, preferrably to an AMD 64.
wow, what a nvidia fanboy. Umm, yea thanks for your help in solving this guys problem you retard. That card will get frickin way higher fps than that and will own any stupid nvidia card out there, so why don't you just stfu then.

AT poster, do you have the latest catalyst drivers? These would be version 5.4. I would recommend you get the ones with the catalyst control center. Also make sure you have microsoft .NET framework 2.0 beta.
Then run the catalyst control center. I could give you a few example settings and see how that does performance wise.

put AA on 6X
AF on 6X
mipmap textures on high quality
catalyst AI on Advanced
Truform on application preference
vertical refresh on Always Off

then in the API Specific settings try these:

Direct3D:
Enable Geometry Instancing - Check
Support DXT texture formats - Check
Alternate Pixel Center - Not checked

OpenGL:
Triple Buffering - Not checked
Force 24-bit Z-buffer depth - Not checked

Lastly, Enable all VPU recover options and enable catalyst Overdrive


And bear with me here because I am not familiar with counter-strike but any vsync and fps caps make sure all of those are disabled. Also if there is an option for compressing lightmaps make sure that is disabled.
And I'm not sure if you can do this on counter-strike but on the game I play I am able to set the cache size (though I do have to go into the .ini file to do this). I would set that to 128MB for best performance.
:beard:

Also try reading this half life 2 optimization guide:
http://www.firingsquad.com/guides/ha..._optimization/

Oh and btw, I just looked at some benchmarks, for maxed out settings those are normal fps. I don't know what you're expecting but those are a lot higher than if you had a nvidia card.
__________________

__________________
<font size=\"1\">Intel Pentium 4 3.4GHZ HT-------------------AMD Athlon 64 3000+ Winchester
Intel Stock CPU Cooler------------------------Zalman 7700-Cu
Idle: 51C---------------------------------------Idle: 21C
Load: 72C--------------------------------------Load: 28C
ASUS P4C800-E Deluxe-----------------------GIGABYTE K8NF4-9 NForce4 4X
512MBX2 Corsair XMS 2-2-2-5 PC-3200-----512MBX2 Corsair XMS 2-2-2-5 PC-3200
ATI RADEON X800 XT Platinum Edition-------ATI RADEON X800 XL
Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS----------Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS
Western Digital Raptor 37GB 10K------------2X Western Digital SATA150 Caviar SE 80GB RAID 0
Antec True 480W------------------------------Thermaltake Silent PurePower 680W
Zalman 5.1 Headphones----------------------Zalman 5.1 Headphones
Zalman High Sensitivity Microphone----------Zalman High Sensitivity Microphone
Microsoft Multimedia Keyboard 1.0A----------Logitech Media Keyboard
Microsoft Intellimouse Explorer 4.0A---------Logitech MX510
3DMark05: 5,928------------------------------3DMark05: 5,000</font>
dale5605 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.