ATI X800XT drivers..problems? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 06-28-2004, 11:02 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jun 2004
Posts: 19
Default ATI X800XT drivers..problems?

i just bought a ATI radeon X800XT and installed it in my computer after a fresh install of windows xp pro. installed the drivers and when i get into a game (call of duty, farcry, joint operations...ect.) i can play for 2 minutes, 1 map or 1 hour and all of a sudden my computer will freeze. it locks up and the only thing i can do is hit the reset button and reboot my computer. sometimes my monitor will go into sleep mode and shut down before i restart the computer. it happens randomly and never at the same amount of time or certain place in a game. i can surf the web and do everything else except play my games. i loaded the drivers on the disk that came with the card (ati catalyst 4.5) and even tried the newer 4.6 with the same result. i have all the up to date windows patches and updates. once or twice a smartgart window poped up and said it reset my display drivers because my display device was no longer responding to them. so i know its some sort of driver problem

my computer specs:

alienware area 51 extreme w/ windows xp pro
p-4 3.4 ghz with h/t
1 gig (256x4) samsung pc1066 rambus
asus p4t533-c mobo
audigy 2 zx sound card
650 watt alienware power supply
ati radeon X800XT 256mb video card running the catalyst 4.6 drivers

can anybody help me out? or have any ideas why its doing this? 3000.00 for a computer and 600.00 for a vid card and i cant even play my games!!!!!!!!!!

{FBI}The_WONDER is offline  
Old 06-28-2004, 07:34 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,543

Im not might be overheating, or it might be a driver problem. Got to and get the latest drivers from the site.

What is the make of the card?

15'' Macbook Pro
Intel Core 2 Duo 2.16ghz
x1600 128MB
Windows XP/Mac OSX 10.5

No longer a Guru of games...
GameGURU is offline  
Old 06-29-2004, 12:41 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jun 2004
Posts: 19
Default is a joke.

its a ati radeon card, not a off brand version. i havent have much faith in off brand makers.

i registered the card with ati and went to their tech support. all i get back is a general email with faq questions. i cant get any actual human to email me any help.
their tech support is a joke.

im running the newest drivers from ati (4.6) and have even tried the earlier versions 4.5 and 4.4 with no luck.

any more ideas?
{FBI}The_WONDER is offline  
Old 06-29-2004, 02:13 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Nov 2003
Posts: 506

It does sound as an overheating problem. Do you have an utility to check your temp? If not, check them during reboot in BIOS. You may try and leave the cover open for one session and see if the additional airflow will correct this snag. Alienware provide good quality product but tend to overclock their system to the max so I would check that out. Did you overclock your card? stock cooling on ATI cards usually suck. Did you knock something loose during the installation? Check your settings and tone them down if they have been overclocked. Although you have a very large PS, it may be starting to go on you. Disconnect a few unncecessary things for one session and try it again.
My gaming machine:

P4 2.8 GHz
2 X 512 MHz PC3200 in dual DDR mode
integrated 6.1 MAX audio
Logitech duo MX mouse and KB
zerozero is offline  
Old 07-01-2004, 01:33 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jun 2004
Posts: 19

well, almost a week, and all i can get is a measly 40 people to even look here. guess i will have to find another website that people are a tad more interested in helping.

later guys/gals
{FBI}The_WONDER is offline  
Old 07-01-2004, 01:39 PM   #6 (permalink)
Master Techie
Join Date: May 2003
Posts: 2,470

FBI.... Freeze!!!

note, you posted the message in the wrong forum... I moved it to the "hardware zone"

maybe you will have better luck??

As for people helping.... MANY, MANY people on Tech-Forums help
Larry is offline  
Old 07-01-2004, 03:46 PM   #7 (permalink)
Super Techie
Join Date: Apr 2004
Posts: 439

It's probably heating problems. Many forums i been to and people will complain on how hot the card gets. Do you know what the Overdrive says for your temperature?
WQ87 is offline  
Old 07-02-2004, 11:55 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jun 2004
Posts: 19

when i back out of a game like farcry or joint opps, i never see the overdrive temp over 50 degrees c. i tried the overdrive on and off and still the same.

would the heat cause my computer to lock up? it will just lock up, turn the monitor to power save mode and i cant get the dang thing to do anything. i just have to hit the reset button and reboot the computer. when it does not freeze, smartgart says that it had to reset my display device because it was no longer responding to the display drivers.

i have the temp meter on the overdrive, but i also have a coolmaster cooldrive 4 w/temp meter on the card. i never see that temp over about 50-55 c.

so i dont know what the problem is????
{FBI}The_WONDER is offline  
Old 07-02-2004, 12:06 PM   #9 (permalink)
True Techie
Join Date: Nov 2003
Posts: 195

my card runs at around 60 celcius on heavy load with no problems..

do you have HT enabled in bios?
_Abit IS7-E
_P4 Northwood 2.8C Ghz HT
_Kingston 512 DDR400 Ram [2x 256]
_Radeon 9600XT
_SoundBlaster Audigy
_Awesome looking white plain case with cool green and red power/HD lights, and a newely acquired Intel P4 sticker!
xxdryicexx is offline  
Old 07-02-2004, 02:28 PM   #10 (permalink)
True Techie
Join Date: May 2004
Posts: 183

hahaha i never hear this kinda stuff about NVIDIA cardz lol

intel pentium 4 2.8C with HT 800mhz fsb 512k cache s.478 northwood core
1 gig pc3200 DDR400 dual channel
gigabyte P4 titan GT PRO 865G chipset; GA-8IG1000pro
7200rpm 8mb buffer 40gigWD ATA100
52x DVD rom
40x CD burner
WIN XP pro
wireless logitec mouse
DUAL monitor setup: 17 in proview crt, and 15 in IBM crt
priamry mon-gainword geforce FX 5600 ultra 256mb core-378 mem-560
2nd monitor: ATI 128 rage pro 16mb
neon light side fan, exaust fan,thermal cpu fan, and 2 more
430 watt pwer pack
-=B$=- is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:01 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.