Asus A7V133 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-02-2002, 05:58 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 15
Default Asus A7V133

hey i have an Asus motherboard and the BIOS seems to be working ok. but when it gets to the startup like after the IDE detection and everything it should boot but it hangs up there. ive tried booting from floppy; HD; and CDROM and it just doesnt get to the boot process or something. floppy check is enabled and it does scan the floppy on startup but it WILL NOT BOOT! and i cant flash the BIOS because i cant get that far. any and all info appreciated.
peace.
__________________

BeppoMarx is offline  
Old 09-03-2002, 06:55 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,212
Default

You get to the bios way before HDD detection
right after vid card bios info hit delete a few times and you are there.

Cheers
__________________

Chopper is offline  
Old 09-03-2002, 08:37 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 15
Default

yeah i was saying the BIOS seemed fine. i reset it to default; checked all my jumpers and DIN switches; cleared the CMOS and am trying to flash the BIOS but i cannot get it to boot to an external device; it hangs up right AFTER the HDD detection; just before it should load the kernel (It does detect my CDRW and HDD and floppy when i hook them up but i have removed them for troubleshooting). again any and all help is appreciated.
peace.
BeppoMarx is offline  
Old 09-03-2002, 09:50 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,212
Default

Isn't the ATA/100 controller a daughter card soldered onto the mobo? Sounds like that is the culprit...I know the A7V133 we still have running at work, when it gets to the point you speak of, the daughter card's BIOS kicks in and detects the drives.

Not exactly sure what the solution would be, but that seems like a place to start.
Chopper is offline  
Old 09-04-2002, 03:18 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 15
Default

*sigh* yeah thats what i fiured; that the MB was bad. my friend just sold it to me and swears up and down it works; hes even blaming my brand new athlon 1.4 processor for gods sake. any info on mobo troubleshooting would be good; but im afraid i already know the results...
BeppoMarx is offline  
Old 09-05-2002, 01:21 AM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,212
Default

Since you can get into bios, go over into the boot menu. Make sure you don't have as the "Other Boot Device" as INT18 Device.. but switch it to the SCSI/Onboard ATA. Make sure its also near the bottom of the boot list and the floppy is at the top.

Next is SCSI/ATA boot sequence, set it up to ATA first. Since you're trying to install a bios, I'd disable the "Load Onboard ATA Bios" (This is the auto detection for the promise controller)

And as an extra precaution, Say yes to reset the configuration data, this will tell the mobo bios to rescan the pnp devices.

If that fails, I'd check the jumpers on the mobo to see if Promise Raid is enabled. Set it back to normal (JP 13, 14 set to 1-2 for both)
Chopper is offline  
Old 09-05-2002, 12:25 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 15
Default

hmm im at work riht now so i cant check but i dont remember seeing a other boot device; there is a sequence option for SCSI/ATA or ATA/SCSI; yea ATA is 1st
i will switch the ATA boot to the bottom; its currently #2 and floppy ia 1 rest are disabled.
my friend disabled the onboard ata bios also; but it was enabled.
reset config data was disabled; i will try that as well and check the raid jumpers.
also i was looking at teh mobo; is that daughterboard an ATA controller or the I/O controller? theres a chip next to the IDE bus' labled ATA100. i was just asking cos my friend that sold it to me said that its probably not an ATA controller; but he doesnt know everything obviously.
__________________

BeppoMarx is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.