AMD Shifts to DDR2 with Socket M2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-01-2005, 10:53 AM   #1 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 3,790
Default AMD Shifts to DDR2 with Socket M2

Quote:
The first AMD microprocessors to support DDR2 SDRAM will be dual-core AMD Athlon 64 X2 chips in the second quarter of 2006, according to an article from PC Perspective web-site, which also published some slides from a presentation presumably by AMD to illustrate DDR2 plans of the chipmaker.
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/dis...430084624.html

This gets me a little disappointed, but I think I'll end up just sticking with Venice and DDR1 until the next platform after M2 with DDR3 or XDR support. I really want AMD to use XDR RAM since it has incredibly high speeds with DDR1 latencies, but I'm sure it'll ever become affordable or popular.

AMD will most likely be using DDR2 667 so at the very least we'll see bandwidth increases.
__________________

__________________
Intel C2D E6320 / AMD Athlon X2 3800+
Gigabyte 965P DS3 / DFI nF4 Ultra-D
2GB OCZ Gold PC2-6400 / 2GB OCZ Gold PC4000
eVGA 8800GTS 320MB / eVGA 6800GS 256MB
150GB Raptor / 74GB Raptor
2x500GB / 320GB
OCZ GameXStreme 850w / OCZ StealthXStream 600w
gaara is offline  
Old 05-01-2005, 01:19 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,363
Default

wowsers
__________________

__________________

Quote:
Ricer: from the latin word Ricarius meaning to suck at everything you attempt.
desiboi is offline  
Old 05-01-2005, 01:26 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

I thought they were going to go for DDR3 as soon as it makes its appearence, and skip DDR2.


Hopefully DDR2 would be alot cheaper, about the same price as DDR with the same low latencies, no 3-2-2-8 for the performance ram.
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 05-01-2005, 01:46 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 160
Default

I thought the same thing, I was expecting them to skip right to DDR3 when it came, it would have been a better choice...

Has to be the X2s huh? Damn, those are pretty overpriced if you ask me...
__________________
Horn if you\'re a honkey
Qwert is offline  
Old 05-01-2005, 01:54 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 3,790
Default

The idea that AMD was skipping DDR2 was a rumour, which AMD has denied in this article.

The Athlon X2 will come crashing down in price by the time socket M2 comes around, AMD is migrating the entire Athlon 64 line-up to dual core architechture, and most likely the FX series will also be manufactured as dualies by the time this happens, since multithreaded software should be most abundant, so the prices will drop.

I personally like XDR RAM better than DDR3 just because it has DDR3 speeds with latencies of DDR1, but as I've said, it's hard for any company, let alone an underdog like AMD, to push a new platform onto the market, especially if it's freaking expensive, and especially since the built in memory controller dictates one and only one type of memory.
__________________
Intel C2D E6320 / AMD Athlon X2 3800+
Gigabyte 965P DS3 / DFI nF4 Ultra-D
2GB OCZ Gold PC2-6400 / 2GB OCZ Gold PC4000
eVGA 8800GTS 320MB / eVGA 6800GS 256MB
150GB Raptor / 74GB Raptor
2x500GB / 320GB
OCZ GameXStreme 850w / OCZ StealthXStream 600w
gaara is offline  
Old 05-01-2005, 06:35 PM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

Bah I say!! I'll have to make my 3200+ venice and TCCD RAM last a long time then
Nubius is offline  
Old 05-01-2005, 07:26 PM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 3,790
Default

Meh, socket 939 will still be availible until some time next so you could always pick up a faster processor that's dropped in price and pop it in. Wouldn't mind getting a dirt cheap FX processor myself.
__________________
Intel C2D E6320 / AMD Athlon X2 3800+
Gigabyte 965P DS3 / DFI nF4 Ultra-D
2GB OCZ Gold PC2-6400 / 2GB OCZ Gold PC4000
eVGA 8800GTS 320MB / eVGA 6800GS 256MB
150GB Raptor / 74GB Raptor
2x500GB / 320GB
OCZ GameXStreme 850w / OCZ StealthXStream 600w
gaara is offline  
Old 05-01-2005, 07:28 PM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,887
Default

Wonder if they will keep socket 939, because all they would have to do is change the memory controller on the die, and make new motherboards.....
__________________

c0rr0sive is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.