amd issues - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-19-2004, 08:00 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 142
Default amd issues

my firend got an amd a while ago and he has had probs with is eversince... i went ovet to his house and was looking at the bios and the chip was idleing at 75deg C... that is way to hot.... so i instaled motherboard monitous for him and it sayd the same thing... but it also said that the cpu was clocked at only 1.1 ghz... he has and amd 2800+ that caind be right can it??? help!!
__________________

inatey is offline  
Old 01-19-2004, 08:08 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 620
Default

Your friend may want to check his HeatSink and HS fan, to make sure it's seated properly. Also make sure you use thermal compound between the cpu and HeatSink (or at the very least a thermal pad).

If you apply too much thermal compound, it can actually hamper heat transfer to the HS/Fan, so make sure you read the directions on the manufacturers site. Arctic Silver makes good thermal compounds.
__________________

__________________

CPU - P4 2.4C, 800FSB W/HT - CONSERVATIVELY OC\'ED
MOBO - GIGABYTE GA-8KNXP 2.0 875P CHIPSET/DUAL BIOS VER. FE
RAM - 1GB (2X512) OCZ PC3200 REV 2, 400MHZ 2-3-3 6
VID CARD - ASUS RADEON 9600XT 128MB W/VIVO
FLOPPY - SAMSUNG 1.44M
HDD - MAXTOR 120GB 7200RPM ATA133 EIDE W/8MB BUFFER
DVD - LG GDR8162B 16X IDE DVD ROM
PSU - ENERMAX EG465P-VE FC 460 WATT
VANTEC VP4-C7040 AEROFLOW HS/FAN
5 X VANTEC STEALTH 80MM CASE FANS
Bleep is offline  
Old 01-19-2004, 09:01 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 142
Default

it is 2600+ 2.133ghz but for sumreasont it is only running at 1.2 ghz
inatey is offline  
Old 01-19-2004, 11:49 PM   #4 (permalink)
Ox
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 48
Default

check the fsb its probably only running at 100 or set it to 166
__________________
Asus A7N8X-X
AMD xp2500+
pc2700 512mb (OEM)
GeXCube Radeon 9600XT Game Buster

3890 on 3D mark03
28,574 on AquaMark03
Ox is offline  
Old 01-20-2004, 02:56 AM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 3,937
Default

i would get that heat proble fixed first. that overheating could be the cause of your processor being underclocked to only 1.1. take off heatsink, reapply thermal paste. make sure the heatsink is mounted flush on the processor and isn't wedged up. make sure your heatsink fan is spinning
ekÆsine is offline  
Old 01-20-2004, 06:10 AM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 142
Default

i did what u guys said took of the hsf and put it back on straight then changed the fsb to 166 and it is all woking fine now thanks!
inatey is offline  
Old 01-20-2004, 07:58 AM   #7 (permalink)
Imperial Space Womble
 
Harper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Default

Heat Sink.....

It is one of those AMD Box CPU Heat Sinks, do not use it as they are IMO poor quality.

Get yourself a thermotake volcano 11 heat seek. I just installed one on my AMD Athlon 1700, and on the low setting, the temp is a nice 27c (as appose to my last heat sink which was keeping things about 55c)
__________________

"I FEEL SO GOOD I FEEL SO NUMB, YEAH!!!" -- Rob Zombie
Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Old 01-20-2004, 10:29 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 620
Default

Quote:
Originally posted by inatey
i did what u guys said took of the hsf and put it back on straight then changed the fsb to 166 and it is all woking fine now thanks!
Glad that problem was fixed. It's important to have the best contact you can between cpu and HS/Fan, to facilitate heat transfer and dissipation.
__________________

CPU - P4 2.4C, 800FSB W/HT - CONSERVATIVELY OC\'ED
MOBO - GIGABYTE GA-8KNXP 2.0 875P CHIPSET/DUAL BIOS VER. FE
RAM - 1GB (2X512) OCZ PC3200 REV 2, 400MHZ 2-3-3 6
VID CARD - ASUS RADEON 9600XT 128MB W/VIVO
FLOPPY - SAMSUNG 1.44M
HDD - MAXTOR 120GB 7200RPM ATA133 EIDE W/8MB BUFFER
DVD - LG GDR8162B 16X IDE DVD ROM
PSU - ENERMAX EG465P-VE FC 460 WATT
VANTEC VP4-C7040 AEROFLOW HS/FAN
5 X VANTEC STEALTH 80MM CASE FANS
Bleep is offline  
Old 01-20-2004, 06:24 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 142
Default

thanks heaps!
inatey is offline  
Old 01-20-2004, 07:05 PM   #10 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 3,937
Default

inatey what are your CPU temperatures now?
__________________

ekÆsine is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.