After Upgrading BIOS will not boot - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 07-08-2004, 04:18 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jul 2004
Posts: 4
Default After Upgrading BIOS will not boot

I have Hp Pavillion 4540 with XP windows on it and i wanted to upgrade this system with 512k RAM stick, but it does not boot whenever i put 512K RAM in. So i figure that my bios has to be upgraded. I get the the Bios flash from HP website and flashed the bios. Now when i put 512K Ram stick in PC, it will not boot(similar as before i flash bios,only this time i can access to CMOS). I can access CMOS setting and there i can see that BIOS recognizes that in bang 2 there is 512k RAM but when i exit,than it do not go futher, stay there, does not load OS and display nothing, blank. After Flashing BIOS i did reset CMOS by taking out battery for 10 sec. When i put back previous RAM sticks that are 128 Mb than PC will boot and work fine.
Any ideas why it still not booting with 512k RAM after flashing bios?...The downloaded bios flash as discribed in Hp website would should take care of 512k RAM issues.


makapacs is offline  
Old 07-08-2004, 07:27 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,124

are you sure you have compatible memory for the board?

Thermaltake Armor A90
Corsair HX1000W PS
i7 2600k / Cooler Master Hyper N 520
Asus P8Z68-V Pro / Gen 3
8 GIG Corsair Vengeance
eVGA GTX 570
SB Audigy2 Platinum
Kingston Hyper X120 SSD
WIN 7 - 64b
LG Blue Ray Super Multi Burrner
Logitech THX Z560
3x120mm - 1x200 mm case fans
Cappy is offline  
Old 07-09-2004, 10:33 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jul 2004
Posts: 4

Thank's MicroBell and Cappy,
I did not know that board is the one that determines the max size of RAM.(somehow Bios seem to be the god of gods). Could ever hapen to be that board are capible of biger RAM, but Bios not and on that case by flashing Bios,it will enable the system to take adventage of bigger RAM. Or whenever board is manufactured it is matched with the bios that already is compatible with the max RAM? by flashing BIOS it will never really allow to put bigger RAM.
I just flashed another Bios for another HP pavilion(6330) and it case, after flash it did boot with 512 RAM, but the OS showed only using 128 RAM. in this case is system using some part of 512 RAM or not? it realy using only 128 RAM or all max 256, but only displaying 128?

MicroBell, i did flash BIOS with flcn_111.exe(link: since my display adapter was not Sis 530 wiith version xxxx.1060. I have to admit before i flashed the BIOS, as it turns out now, i have not read discription of the flcn_111.exe very carefull and misunderstood it.
To sum up, there is no way to upgrade RAM higher than the board is compatible without upgrading the board?
makapacs is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:51 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.