Adding SDRAM, an experiment, failed to read - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-28-2005, 03:43 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 169
Send a message via Yahoo to Thaqalain
Default Adding SDRAM, an experiment, failed to read

I have Intel(R) Pentium (R)4:
BIOS VER: LY84510A.86A.0029.P11
Processor:X86Family15 Model 1 Stepping
Processor Speed: 1.8 GHz
System Bus Speed: 400 MHz
System Memory Speed: 133MHz
Cache RAM: 256KB
Total Memory: 127MB (76%Load)
DIMM Memory Connector:Kingston KVR133x64C3/128
(4No.:0246PT09,D1616ST-75)
(Seen 54 connectors/IC)
Memory Bank: 128MB(PC133)
C:14823/19992MB (Free/Total)
D:12107/18150MB
System Resources:86%Free
Windows:98(4.10)Build 2222
Presently using:Windows XP SP2


I inserted 128 MB,168 Pin,PC100-222-620 (AZEN RAM)(taken out from
another computer) alongside Kingston KVR133x64C3/128.
Azen Ram is double sided,8 chips either side,having following part# on
it:
0364804PT3C
10 29L6083
IBM BR52
945402770 Q
But this did'nt show any increase in memory,system info shows following:

Host Name: FIZZAHFA-GRJTXU
OS Name: Microsoft Windows XP Professional
OS Version: 5.1.2600 Service Pack 2 Build 2600
OS Manufacturer: Microsoft Corporation
OS Configuration: Standalone Workstation
OS Build Type: Uniprocessor Free
Registered Owner: FizzahFatin
Registered Organization:
Product ID: 55274-649-6478953-23664
Original Install Date: 10/31/2004, 11:08:05 PM
System Up Time: 0 Days, 9 Hours, 52 Minutes, 25 Seconds
System Manufacturer: INTEL_
System Model: D845GLLY
System type: X86-based PC
Processor(s): 1 Processor(s) Installed.
[01]: x86 Family 15 Model 1 Stepping 3 GenuineIntel ~1800 Mhz
BIOS Version: INTEL - 12000212
Windows Directory: D:\WINDOWS
System Directory: D:\WINDOWS\system32
Boot Device: \Device\HarddiskVolume1
System Locale: en-us;English (United States)
Input Locale: en-us;English (United States)
Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
Total Physical Memory: 126 MB
Available Physical Memory: 21 MB
Virtual Memory: Max Size: 2,048 MB
Virtual Memory: Available: 2,002 MB
Virtual Memory: In Use: 46 MB
Page File Location(s): C:\pagefile.sys
D:\pagefile.sys
Domain: MSHOME
Logon Server: \\FIZZAHFA-GRJTXU
Hotfix(s): 47 Hotfix(s) Installed.
[01]: File 1
[02]: File 1
[03]: File 1
[04]: File 1
[05]: File 1
[06]: File 1
[07]: File 1
[08]: File 1
[09]: File 1
[10]: File 1
[11]: File 1
[12]: File 1
[13]: File 1
[14]: File 1
[15]: File 1
[16]: File 1
[17]: File 1
[18]: File 1
[19]: File 1
[20]: File 1
[21]: File 1
[22]: File 1
[23]: Q147222
[24]: KB834707-IE6SP1-20040929.091901 - Update
[25]: KB811113 - Service Pack
[26]: KB834707 - Update
[27]: KB873333 - Update
[28]: KB873339 - Update
[29]: KB883939 - Update
[30]: KB885250 - Update
[31]: KB885835 - Update
[32]: KB885836 - Update
[33]: KB886185 - Update
[34]: KB887472 - Update
[35]: KB887742 - Update
[36]: KB888113 - Update
[37]: KB888302 - Update
[38]: KB890046 - Update
[39]: KB890175 - Update
[40]: KB890859 - Update
[41]: KB891781 - Update
[42]: KB893066 - Update
[43]: KB893086 - Update
[44]: KB893803v2 - Update
[45]: KB896358 - Update
[46]: KB896422 - Update
[47]: KB896428 - Update
NetWork Card(s): 1 NIC(s) Installed.
[01]: Speedstream Ethernet USB Adapter
Connection Name: Local Area Connection 6
DHCP Enabled: Yes
DHCP Server: 192.168.2.1
IP address(es)
[01]: 192.168.2.10

This data achieved after pressing Control+Alt+Del,Utilities,Performance
options:


Totals
Handles 11501
Threads 487
Processes 54


Physical Memory
Total 128816
Available 20360
System Cache 42140


Kernal Memory
Total 43300
Paged 36424
Nonpaged 6876


Commit Cahrge
Total 221792
Limit 507376
Peak 247072


PF Usage: 306 MB
CPU Usage: 5%

I done an experiment with 3 possible cases:
I-Inserted PC100 in Slot#1 with PC133 in Slot#0,it read 126 MB.
II-Inserted PC100 only in Slot#0,it read only 64 MB and System was
excessively Slow but working.Why PC100,128 MB reading only 64MB?
III-Restore Status-I to get reasonable Speed andmemory,


I did not touch connectors fearing ESD from my body may damage
module.How can I clean it?Can I clean it by Alcohol?



Need your kind comments/views,suggestions.
__________________

Thaqalain is offline  
Old 06-28-2005, 03:53 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 169
Send a message via Yahoo to Thaqalain
Default

Note:
Valuram Memory finder shows:Virtually any configuration up to 1GB can be reached using any combination of Kingston's 64, 128, 256, and 512MB modules.
But,My plan was to utilize spare PC100-128MB AZEN RAM.
Need your views,why it failed to recognize?
__________________

Thaqalain is offline  
Old 06-28-2005, 04:37 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
RicoDirenzo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,102
Default

Run memtest with both sticks installed. The 133 should run at 100 and it should read 256 physical with both sticks installed. The fact that the pc100 runs slow and only shows 64 mb suggests that the pc100 is toast. Run memtest.
__________________
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Old 06-28-2005, 04:53 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 169
Send a message via Yahoo to Thaqalain
Default

Memtest run? from where I access it.I failed to install it from:
http://www.memtest86.com/
Thaqalain is offline  
Old 06-29-2005, 02:08 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 169
Send a message via Yahoo to Thaqalain
Default

Any idea how to troubleshoot to get AZENRAM activated to it's rated 128MB ram.
Thaqalain is offline  
Old 06-29-2005, 04:46 PM   #6 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

Is that stick of ram double sided? Some motherboards won't see both sides.

memtest is in my sig.
__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 06-29-2005, 07:51 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 169
Send a message via Yahoo to Thaqalain
Default

I inserted 128 MB,168 Pin,PC100-222-620 (AZEN RAM)in slot1(taken out from
another computer) alongside Kingston KVR133x64C3/128 in slot#0.
AZENRAM is double sided,8 chips either side,connectors on both sides having following part# on
it's chip:
0364804PT3C
10 29L6083
IBM BR52
945402770 Q
But this did'nt show any increase in memory.
PLease tell step by step procedure for memtest installation.
Thaqalain is offline  
Old 06-30-2005, 01:08 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 169
Send a message via Yahoo to Thaqalain
Default

I have compared system info of 3 systems, I have 47 hotfix installed on my systems , while other 2 systems have only 1 hotfix installed.
I want to know what is Hotfix and what will be the impact on system's performance.
Thaqalain is offline  
Old 06-30-2005, 02:14 AM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
Jorsoft's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Oakdale, MN
Posts: 4,581
Default

Hotfix is just Windows Updates. Is the Kingston ram double sided as well?
__________________
Jorsoft is offline  
Old 06-30-2005, 08:41 AM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 169
Send a message via Yahoo to Thaqalain
Default One Sided

Kingston KVR133x64C3/128
(4No. Chips:0246PT09,D1616ST-75)
(Seen 54 connectors/IC)

Here is Description:128 MB-PC133
Image
__________________

Thaqalain is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.