Abit NF7-M Sound Problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-30-2003, 12:53 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 5
Angry Abit NF7-M Sound Problem

Alright, this is the first system I've built from scratch...and I can't get the onboard sound to work! One of the main reasons I got this motherboard was the combination onboard audio and video. I'm at college so I've had NUMEROUS people play around with drivers, etc. to get it to work, and still nothing, here's my setup...

Abit NF7-M motherboard
Athlon XP 2500+ Barton
Maxtor 120 GB HDD
Crucial 512MB PC2700
Logitech Z-640 5.1 Speakers
Windows XP Pro

I'm not hooked up to the campus network yet, so I haven't installed theu pdated bios yet...but would that cause the sound not to work?

I tried regular desktop speakers also, which didn't work, so I know its not the speakers. Onscreen the sound plays, and all the drivers seem to be installed correctly, and digitally signed, etc.

I had the front case line-in, line-out, and mics connected and tried plugging my speakers into them to test, and it works! So I figured maybe since I had them connected it was misdirecting all my sound to those ports. Unplugged all those connections and still nothing out the back!

Gr, I'm so frustrated, I need my music (not being wired to the internet yet isn't helping)!! I'm about to resort to my iMac :-o !

Anything ideas, suggestions, fixes? I've searched everywhere and can't find a thing about this....should I just scratch everything and try to start over? I've got basically nothing on the hard drive yet...
__________________

jenkins2 is offline  
Old 09-30-2003, 04:15 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 753
Send a message via ICQ to Lostman Send a message via AIM to Lostman Send a message via Yahoo to Lostman
Default Re: Abit NF7-M Sound Problem

Quote:
Originally posted by jenkins2
[B]
I'm not hooked up to the campus network yet, so I haven't installed theu pdated bios yet...but would that cause the sound not to work?

/B]
Very well could be the case. Plus, keep in mind that your chipset usually controlls that. So make sure that you have the latest drivers for that too. (did you install those off the CD that came with it?)

Example, My A7N8X-Delux comes with the Nforce2 chipset. Which controls the audio, among other things. So I would need to ensure I have the latest drivers for my Nforce2 chipset to keep my sytem running at top notch shape.
__________________

__________________


www.lostman.us
Lostman is offline  
Old 09-30-2003, 04:18 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 386
Send a message via ICQ to chesman Send a message via Yahoo to chesman
Default

i know you probably checked, but are you sure that in your volume controls something is not muted perhaps? or just turned down real lowthat u mihgt think would not ahve an affect onit?
__________________
WinXP Pro
P4 2.5 Ghz/socket 478/400FSB/512L2
512 megs PC800 Rambus
ABIT TH7II-Raid mobo
128MB Nvidia FX 5200 Home Theatre w/TV out and Remote
80 Gig Western Digital/8mb Cache/7200 RPM\'s
20 gig Fujitsu/2mb Cache/5400 RPM\'s
48x40x48/16X Dvd/CD-Burner
chesman is offline  
Old 09-30-2003, 04:51 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 5
Default

yeah i checked the volume levels and what not, i just got internet, whu-who! so i'm off to work on updating the bios and what not, i'll keep you updated, thanks for responding so far...
jenkins2 is offline  
Old 09-30-2003, 06:56 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 5
Default

Alright, scratch that idea...bios and drivers all updated...still no sound :O( any other suggestions, besides buying a sound card, heh?
jenkins2 is offline  
Old 10-01-2003, 09:30 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 5
Default

Yeah Realtek drivers *sort of* did the trick...i'm getting sound out of my rear, sub, and center speakers...but it's such poor quality. I'm thinking of returning the board. I didn't get 6-channel audio not to use it. Any other suggestions...thanks so far, heh.

I've learned ALOT about computers in the past week.
jenkins2 is offline  
Old 10-02-2003, 01:37 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 5
Default

I'm not audio expert but it just doesn't sound clear, distorted i guess? If played at any volume it just sounds like crap. The speakers were all playing the wrong sounds initially... i.e. the subwoofer and centers were playing sounds meant for the rear speakers...so i switched the orange and black cables and they work correctly...still nothing at all coming from the front two speakers. hmmm
__________________

jenkins2 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.