8-12 cores - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-14-2009, 12:24 AM   #11 (permalink)
Hellfire!
 
Wildside's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Riverside, CA
Posts: 3,038
Send a message via MSN to Wildside
Default Re: 8-12 cores

Quote:
Originally Posted by tastegw View Post
no, i have no idea why your getting worse performance,

my 6400be and 7750be can not touch my 940 in performance.
well only in Crysis and Crysis Warhead i get 10 fps lower performance is all. Probably because the game is optimized for dual-cores and not quad-cores.
__________________

__________________
--Windows 10 Pro 64-Bit
--AMD Ryzen 1700x @ 3.4GHz w/ MX-4 and Corsair Hydro 100i Liquid Cooler
--Corsair LPX Vengeance Black 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 DRAM
--EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+ 2GB GDDR5
--ASUS Crosshair IV Hero AM4 X370 Motherboard
--WD BLACK SERIES WD2003FZEX 2TB 7200 RPM 64MB Cache SATA 6.0Gb/s 3.5" HDD
--SAMSUNG 840 EVO MZ-7TE250BW 2.5" 250GB SATA 6Gb/s SSD
--Corsair Obsidian 750D Black Aluminum / Steel ATX Full Tower Computer Case
--Corsair Professional Series 860-Watt AX860
Wildside is offline  
Old 02-14-2009, 01:04 AM   #12 (permalink)
Monster Techie
 
meat_helmet's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,119
Default Re: 8-12 cores

Quote:
Originally Posted by Wildside View Post
well only in Crysis and Crysis Warhead i get 10 fps lower performance is all. Probably because the game is optimized for dual-cores and not quad-cores.
That really doesnt seem right. From memory the Phenom IIs held up pretty well in crysis. And it also says in that article "Sandia simulations have shown that moving from dual core to four core processors offers a significant increase in performance. However, the team has found that moving from four cores to eight cores offers an insignificant performance gain."

So it shouldnt be a problem going from 2-4 cores. I would look into it more mate, something might be up with your PC, or maybe its the way you used to have crysis configured....? I dont know, doesnt sound right.

This might be why intel is only releasing 6core i7s. Maybe there is a bit of work to be done to make 8-12 cores with increased performance.
__________________

__________________
meat_helmet is offline  
Old 02-14-2009, 01:16 AM   #13 (permalink)
 
zedman3d's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,852
Default Re: 8-12 cores

Well i7's have 8 threads.... if they made a new 8 core i7 and disabled HT wouldnt it look like the same amount of cores to most programs?

PS: My knowledge is limited in this area so please educate me.
zedman3d is offline  
Old 02-14-2009, 04:28 AM   #14 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: 8-12 cores

Yes zed. Programs and games from a programmers perspective only go by the amount of available threads.
__________________


Baez is offline  
Old 02-14-2009, 04:36 AM   #15 (permalink)
 
zedman3d's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,852
Default Re: 8-12 cores

Cool, so then 8 cores with HT off would be a good step up because each thread is an actual core.
zedman3d is offline  
Old 02-14-2009, 04:59 AM   #16 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: 8-12 cores

Yeah hyperthreading does improve performance in multithreaded applications but it's nowhere near having physical cores.
__________________


Baez is offline  
Old 02-14-2009, 09:25 AM   #17 (permalink)
Lord Techie
 
ricanflow's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Euless, Tx
Posts: 6,317
Default Re: 8-12 cores

Quote:
Originally Posted by Wildside View Post
that is why i get worse performance on my Phenom II 940 then i did with my Athlon 64 x2 5000+ BE?
you should not be getting worse performance.

Im getting way better performance than my 5000+.
__________________
3DMARK06 = 20,341 (3.8GHZ)



Laptop
P7350 | GTX 260M | 4GB DDR2 800 | 320GB HD | X-Fi | Vista 64

Folding Rig/File Server

M775 | E1200 | Foxconn P9657AB
| Dual 8800GT | Antec NeoHE 500 | Barracuda 80GB | Wintec Ampx



ricanflow is offline  
Old 02-14-2009, 01:58 PM   #18 (permalink)
Mod Emeritus
 
Puddle Jumper's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,286
Default Re: 8-12 cores

Quote:
Originally Posted by Wildside View Post
that is why i get worse performance on my Phenom II 940 then i did with my Athlon 64 x2 5000+ BE?
Are you still running your cpu overclocked at the settings that failed Burn Test?

A PII should be faster than a 5000+ regardless of how many cores the program is using.
__________________

AMD Phenom II x4 955 Black Edition : Asus M4A89GTD PRO : Corsair 550VX
G.SKILL Ripjaws 4x2gb DDR3 1600 : MSI Geforce GTX 770 2gb : Antec 300
OCZ Agility 2 60gb SSD (OS) : SanDisk Ultra 120gb SSD (Apps) : Crucial M500 240gb (Steam) : Win 8.1 Pro 64bit
2x Samsung 2494LW & 1x Dell U2312HM Eyefinity

Lenovo ThinkPad X220 : Core i5 2410M : 12.5" 1366x768 IPS LED display : Intel 320 Series 120gb SSD

Samsung Galaxy Note 3 stock 4.3 : Nexus 7 2 stock 4.4

Puddle Jumper is offline  
Old 02-14-2009, 02:05 PM   #19 (permalink)
Hellfire!
 
Wildside's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Riverside, CA
Posts: 3,038
Send a message via MSN to Wildside
Default Re: 8-12 cores

Quote:
Originally Posted by ricanflow View Post
you should not be getting worse performance.

Im getting way better performance than my 5000+.
well i just am for only Crysis and Crysis Warhead. Settings are almost all maxed too for both games. Was before maxed but now i have to turn down settings but i dont get back my fps average before. Before i got, in Crysis everything maxed, 25-35 fps average, in Crysis Warhead everything maxed, 15-25 fps average. Now, just take away 10 fps away from Crysis and 8 fps away from Crysis Warhead, that is what i get.
__________________

__________________
--Windows 10 Pro 64-Bit
--AMD Ryzen 1700x @ 3.4GHz w/ MX-4 and Corsair Hydro 100i Liquid Cooler
--Corsair LPX Vengeance Black 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 DRAM
--EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+ 2GB GDDR5
--ASUS Crosshair IV Hero AM4 X370 Motherboard
--WD BLACK SERIES WD2003FZEX 2TB 7200 RPM 64MB Cache SATA 6.0Gb/s 3.5" HDD
--SAMSUNG 840 EVO MZ-7TE250BW 2.5" 250GB SATA 6Gb/s SSD
--Corsair Obsidian 750D Black Aluminum / Steel ATX Full Tower Computer Case
--Corsair Professional Series 860-Watt AX860
Wildside is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What Does 256 Cores Look Like? Osiris Monitors, Printers and Peripherals 8 01-07-2009 12:53 AM
8 Cores w. 8 GB of RAM joelminns New Systems | Building and Buying 10 05-08-2008 01:46 PM
3 CPU Temperatures... 2 cores 1 CPU? commandercup Overclocking and Modding 9 03-13-2008 01:05 PM
8 Intel Cores Faster Than 16 AMD Cores? Osiris Overclocking and Modding 9 05-28-2007 08:47 PM
pc with 16 physical cores gohand New Systems | Building and Buying 8 05-04-2007 10:51 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.