64 bit cpu with 32 bit software? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 05-30-2005, 05:55 PM   #1 (permalink)
Monster Techie
Join Date: Mar 2005
Posts: 1,261
Default 64 bit cpu with 32 bit software?

I have decided that I will be getting an AMD 64 bit cpu some time this year, but I have a question, Don't 64's only provide performance gains on software written for the 64 bit arcitecture? So there really won't be any performance gains in 32 bit software?

woot7800GT is offline  
Old 05-30-2005, 05:59 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 3,790

Depends what you classify as a performance gain. Currently AMD holds the title of fastest single and multithreaded processors with the Athlon 64 FX-55 and Athlon 64 X2 4800+ (an opteron may be faster but I frankly don't know as they aren't compared as competetively as the desktop platforms are) in 32 bit enviroments, which I would consider a "performance benefit" if anything at all.

Since an Athlon 64 hasn't been given the ability to run in a true 64 bit enviroment it's real performance attributes are still unknown.

Regardless, it is still a powerful 32 bit processor platform, not to mention a cheap and flexible one at that.

Intel C2D E6320 / AMD Athlon X2 3800+
Gigabyte 965P DS3 / DFI nF4 Ultra-D
2GB OCZ Gold PC2-6400 / 2GB OCZ Gold PC4000
eVGA 8800GTS 320MB / eVGA 6800GS 256MB
150GB Raptor / 74GB Raptor
2x500GB / 320GB
OCZ GameXStreme 850w / OCZ StealthXStream 600w
gaara is offline  
Old 05-30-2005, 06:19 PM   #3 (permalink)
Lord Techie
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS

Athlon 64's are still fast, just much faster in 64 bit.
DJ-CHRIS is offline  
Old 05-30-2005, 07:40 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
Chankama's Avatar
Join Date: Jan 2005
Location: Canada
Posts: 1,523

If the question u are asking is whether the processor being 64-bit will benefit its capability of running 32-bit applications, then the answer is no - except in some very few outlier cases. There are reasons why AMD processors are better for gaming.. And it being 64-bit is not one of them. Similarly, an AMD chip being the "color black" or came in a pretty box has nothing to do with its superior performance in 32-bit applications either. I would imagine, everything being equal, if AMD came with a 32-bit processor, it would probably be "faster" in 32-bit apps than the 64-bit processor, since resources aren't wasted - like the cache.
Chankama is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:47 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.