XPS 420 Hardware/OS issue - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 12-19-2008, 10:01 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2008
Posts: 1
Default XPS 420 Hardware/OS issue

I recently bought a dell xps 420 and i have had nothing but problems with it since i got it. Its past the point of where i can return it because i was a day late on that option.

The system is horribly slow no matter how many times i reinstall the OS through formatting the partition and installing it again "I have Win/Vista Home Premium 32 bit". Everything opens slow from simple programs, diagnostic tools, control panel to web pages. Occasionally after long periods of the computer being on it seems my HD craps out on me and i can no longer open anything and have to restart. I get the following message "Windows cannot access the specified device,path or file. You may not have the appropriate permission to access the item"

Ive also added a 1gb stick of ram to my system, Ive been told that order or settings could determine whether your system performs better. I cant seem to find a simple guide for a novice like me.

Current specs:
Dell XPS 420 w/Vista 32bit Home Premium
0TP406 Motherboard Intel X38 Chip set
465GB Hitachi HD (Raid is enabled as well as indexing)
Intel Core 2 Duo CPU E8400 @ 3.00Ghz / 332.5 Bus Speed / 1330.1 FSB
3.0GB to 3.5GB DDR2 RAM "I removed the 512 MB stick and left 3 1GB sticks.

DRAM Frequency 399.1
FSB : RAM 5:6
Cycle Time 18 clocks

Im looking for any tips and tricks to try before i have to send my whole computer back to dell to be refurbished if i must. I also considered trashing the DDR2 Ram and buying 2 pairs of DDR3 because my motherboard supports up to 8GB of it.
Lonid is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Funky Audio Issue Lexluethar Computer Audio and Multimedia 11 09-17-2008 02:32 PM
Crysis 1.2 patch dario03 PC Gaming 34 08-29-2008 01:42 AM
Seeminly Unsolveable Problem! Reply ASAP! yoshi1476 Microsoft Windows and Software 44 06-12-2008 11:48 PM
Dell XPS 420 or Inspiron 530 samuelsteven New Systems | Building and Buying 1 02-17-2008 03:32 AM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:20 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.