Windows XP blue screen problem. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 05-09-2006, 04:29 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: May 2006
Posts: 4
Default Windows XP blue screen problem.

I built a new system a few months back and I am having a curious problem with it. When I first built the system, I kept getting the infamous blue screen during boot-up. After struggling with the problem for awhile, I found that if I took the slave drives off of both IDE channels (I had a slave HDD and CDD), windows would load just fine. I have since found that windows will also load just fine as long as both slave drives are set to PIO access mode. That is where I am at now, I have two working HDD's on one IDE channel and two working CDD's on the other...however, as you could imagine, my problem now is that I tend to fall asleep while waiting for large files to transfer to and from the slave HDD. I am at a loss for what the problem is...the MOBO is an MSI K8N neo platinum-fsr with all the latest nvidia nforce3 it possible that when I installed windows xp pro, I needed to do an "F6" installation of the IDE drivers?

GrinnyCDXX is offline  
Old 05-09-2006, 05:10 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Nov 2004
Location: Socal
Posts: 665

No, you didn't. You can try using different IDE drivers, download the ones off the msi website, and try the MS generic IDE drivers if all else fails.

What does the blue screen say? You didn't mention how you jumpered each drive, MA:SL:CS. Did you have blue screens before windows finished setting up? Did it start after you loaded the nforce drivers?

Just for future reference it helps the people reading your text to have a clearly defined section that includes the system specs and all relevent info like

Mobo: MSI K8N neo platinum-fsr

Primmary IDE channel:
Master: whoever 200GB 7500RPM
Slave: whatever 300GB 10KRPM
Secondary IDE channel:
MA: XXXX DVD+RW litescribe
SA: Ect.

Sui is offline  
Old 05-09-2006, 07:06 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: May 2006
Posts: 4

well, opened up the case to see what I had my jumpers set to...they were both CS...switched them to master and slave and that solves the problem...can't believe I never tried that...but anyway, thanks for the idea.
GrinnyCDXX is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:47 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.