Window Trails - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-02-2008, 10:14 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
ShaolinDreams's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: London, UK
Posts: 457
Unhappy Window Trails

Hey guys and gals,

I got this little problem.. :freak: let me explain.

specs:
Asrock 4CoreDual-SATA2 mobo
E6600 @ stock
2gb DDR2 Ballistix 6400
Nvidia 7800GS 512mb AGP
580watt Hiper PSU
19" iiyama CRT

just upgraded some parts to my computer: motherboard, cpu and ram. Everthing went without a hitch except for this problem in the link below. im not that noob to computing but i aint no expert so i have generally done the basic things to try to resolve this.. The problem is.. when i boot into windows straight away and say open 1 window (explorer) and shake that window around its pretty much smooth no matter how fast i shake it. But if i have open more then 1 window.. i get this window trails

http://www.youtube.com/v/gSKoct1Vlf0&rel=1

The more windows are open on desktop the more choppy it becomes and the trails get much worse. also when im moving this window around my cpu says its 50% usage, is this right?

Does anyone have any ideas what causes this and if there a fix or option i should check?

Thanks in Advance,

ShaoliN
__________________

__________________
Gaming Rig
Intel Core 2 E6600 @ 3Ghz -Upgrade- Intel Core 2 Quad Q9450
Arctic Cooling Freezer 7 Pro 25C/35C
Asus P5N-D Nforce 750i 1333FSB
Crucial Ballistix 2x1GB DDR2 800MHz -Upgrade- Crucial Ballistix Tracer RED 2x2GB 800Mhz
2x SataII, 2x IDE Total = 1.1Tb
EVGA 8800GTS 512mb 'Crysis Edition' @ 750/1900/2000
Onboard Realtek 8.1 Sound Jazzy!
Hiper Type-R 580w -Upgrade- Gigabyte ODIN GT 800W
Modded iCute -Upgrade- Antec 900
19" Iiyama CRT -NEXT Upgrade!- Samsung SM-T260HD 26" w/ Digital TV Tuner / Samsung SM-T240 24"

3DMark06 Score- 13k :)
ShaolinDreams is offline  
Old 02-02-2008, 10:48 PM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default Re: Window Trails

It's called system lag. Your CPU/GFX can't keep up with redrawing the window as fast as you are moving it. Odds are you have stuff running in the background that are eating up your CPU cycles. Open up Task Manager and check it out.

you may also want to go into MSCONFIG and see what all is being started up with Windows.

A couple of malware/virus scans wouldn't hurt, either.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is online now  
Old 02-02-2008, 11:04 PM   #3 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Window Trails

Why is everything in bold?
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 02-03-2008, 12:23 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
ShaolinDreams's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: London, UK
Posts: 457
Default Re: Window Trails

thanks for the response trotter, ive tried to streamline msconfig startup, services and processes as much as possible. but this still occurs. i didnt have this before on a lesser spec pc. i had the same graphics card before and now got E6600 which im sure it cant be. this has really stumped me. baring in mind i have formatted and am on clean install performance is generally much much better then before except for this problem. Any more ideas guys?

Peter why are wanting to know why everything is in bold?
__________________
Gaming Rig
Intel Core 2 E6600 @ 3Ghz -Upgrade- Intel Core 2 Quad Q9450
Arctic Cooling Freezer 7 Pro 25C/35C
Asus P5N-D Nforce 750i 1333FSB
Crucial Ballistix 2x1GB DDR2 800MHz -Upgrade- Crucial Ballistix Tracer RED 2x2GB 800Mhz
2x SataII, 2x IDE Total = 1.1Tb
EVGA 8800GTS 512mb 'Crysis Edition' @ 750/1900/2000
Onboard Realtek 8.1 Sound Jazzy!
Hiper Type-R 580w -Upgrade- Gigabyte ODIN GT 800W
Modded iCute -Upgrade- Antec 900
19" Iiyama CRT -NEXT Upgrade!- Samsung SM-T260HD 26" w/ Digital TV Tuner / Samsung SM-T240 24"

3DMark06 Score- 13k :)
ShaolinDreams is offline  
Old 02-03-2008, 12:40 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re: Window Trails

Hello,

So this problem did not occur before you installed your new motherboard, cpu and RAM?

Did you uninstall all the drivers for your old motherboard before installing the new motherboard, and did you install the drivers for your new motherboard afterwards?
__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 02-03-2008, 01:03 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
ShaolinDreams's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: London, UK
Posts: 457
Default Re: Window Trails

that correct Alvin

I clean formatted my computer when installing this new hardware. So i dont think old drivers cos im fresh .. installed latest chipset drivers from this mobo, bios, tried 5 nvidia drivers so far.. all the same except the older nvidia driver it was much worse. atm i have only 35 processes running in taskman.

Another weird thing is when moving a window or even scrolling a page.. cpu usage goes up to 50-60%. Snd when scrolling... theres a sort of split down the middle.. the left half scrolls up ok but the right side sort of lags behind and stutters also. :\
__________________
Gaming Rig
Intel Core 2 E6600 @ 3Ghz -Upgrade- Intel Core 2 Quad Q9450
Arctic Cooling Freezer 7 Pro 25C/35C
Asus P5N-D Nforce 750i 1333FSB
Crucial Ballistix 2x1GB DDR2 800MHz -Upgrade- Crucial Ballistix Tracer RED 2x2GB 800Mhz
2x SataII, 2x IDE Total = 1.1Tb
EVGA 8800GTS 512mb 'Crysis Edition' @ 750/1900/2000
Onboard Realtek 8.1 Sound Jazzy!
Hiper Type-R 580w -Upgrade- Gigabyte ODIN GT 800W
Modded iCute -Upgrade- Antec 900
19" Iiyama CRT -NEXT Upgrade!- Samsung SM-T260HD 26" w/ Digital TV Tuner / Samsung SM-T240 24"

3DMark06 Score- 13k :)
ShaolinDreams is offline  
Old 02-03-2008, 01:45 PM   #7 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re: Window Trails

Have you checked to see if all your BIOS settings on your new motherboard are set correctly?
__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 02-03-2008, 04:29 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
ShaolinDreams's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: London, UK
Posts: 457
Default Re: Window Trails

I think so Alvin, as i had an Asus before so this one is slightly different.

I set ram to 266mhz and 333mhz that didnt fix it, cpu is at stock, made primary graphics adaptor agp, turned agp to x8, turned off lan and left everything default. im no expert so i dont understand all the settings but most are on auto.

update: Ive flashed the bios with 4 different versions all to no avail.
__________________
Gaming Rig
Intel Core 2 E6600 @ 3Ghz -Upgrade- Intel Core 2 Quad Q9450
Arctic Cooling Freezer 7 Pro 25C/35C
Asus P5N-D Nforce 750i 1333FSB
Crucial Ballistix 2x1GB DDR2 800MHz -Upgrade- Crucial Ballistix Tracer RED 2x2GB 800Mhz
2x SataII, 2x IDE Total = 1.1Tb
EVGA 8800GTS 512mb 'Crysis Edition' @ 750/1900/2000
Onboard Realtek 8.1 Sound Jazzy!
Hiper Type-R 580w -Upgrade- Gigabyte ODIN GT 800W
Modded iCute -Upgrade- Antec 900
19" Iiyama CRT -NEXT Upgrade!- Samsung SM-T260HD 26" w/ Digital TV Tuner / Samsung SM-T240 24"

3DMark06 Score- 13k :)
ShaolinDreams is offline  
Old 02-03-2008, 04:42 PM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default Re: Window Trails

Have you tried to start in safe mode to see if it stops. I know that's no solution but just a test to see. Also It seems to me that 36 processes running is kinda high. I mean I have a lot of stuff running on my system but I'm at 26 processes. Not sure but seems high. how many Icons in your right hand task bar. disconnect from the Internet and turn all the things off one at a time to see which one clears this up if any will.
sPlAtOiD is offline  
Old 02-03-2008, 07:45 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
ShaolinDreams's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: London, UK
Posts: 457
Default Re: Window Trails

1. I took out the Nvidia 7800GS and popped in my old 9800pro.. still the same
2. I took out DDR2 ram and popped DDR400 in... still the same

ill try the safe mode next. I dont think its processes cos i had around 50 before on old system and didnt have this. 36 is kinda streamlined i thought lol

so i dont think its bios versions, gfx driver or gfx card, also ram. Dont think its the cpu and i dont think my mobo even thou its a cheapo would cause this, this is like basic graphical effort, moving a window lol im truly stumped.
__________________

__________________
Gaming Rig
Intel Core 2 E6600 @ 3Ghz -Upgrade- Intel Core 2 Quad Q9450
Arctic Cooling Freezer 7 Pro 25C/35C
Asus P5N-D Nforce 750i 1333FSB
Crucial Ballistix 2x1GB DDR2 800MHz -Upgrade- Crucial Ballistix Tracer RED 2x2GB 800Mhz
2x SataII, 2x IDE Total = 1.1Tb
EVGA 8800GTS 512mb 'Crysis Edition' @ 750/1900/2000
Onboard Realtek 8.1 Sound Jazzy!
Hiper Type-R 580w -Upgrade- Gigabyte ODIN GT 800W
Modded iCute -Upgrade- Antec 900
19" Iiyama CRT -NEXT Upgrade!- Samsung SM-T260HD 26" w/ Digital TV Tuner / Samsung SM-T240 24"

3DMark06 Score- 13k :)
ShaolinDreams is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Window Vista not compatible Mcafee virus scan freezy Microsoft Windows and Software 1 10-07-2007 08:57 AM
Cannot install window xp pro sp2 from window home edition? kakashimarvel Microsoft Windows and Software 1 08-24-2007 04:03 PM
Counter Strike only runs in window mode.... dashogun Monitors, Printers and Peripherals 1 07-24-2007 04:04 PM
Looking for CoolerMaster Stacker Side Window Mod (Transparent)! Cunjo Overclocking and Modding 0 06-07-2007 06:57 PM
Photography - removing window reflection? Willeh Computer Audio and Multimedia 3 04-16-2007 06:08 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.