Why will my pc auto shut down ? :( - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-08-2006, 06:59 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 106
Default Why will my pc auto shut down ? :(

Hello guys, i have a big problem that my pc will be auto switch off after 10 mins and sometimes my pc will be stucked in the windor and i have to restart it, when i restart it.... my monitor doesnt show anything, my monitor seems like not enough power... i dont know wat is going on.. pls help me out.....

Problem :
1) Auto shut down after a few minutes
2) when i switch on my pc, my monitor doesnt show anything
3) when i'm in the window, it will get stucked sometimes.


my pc's temperatur is 48 - 50 degree celcius.


My bro helped me to install a PC tweaks into my computer because my window is not genuine so my bro helped me to install the pc tweaks to make it up-to-dated. will this be a problem ?

Pls help me out as fast as possible.
__________________

SpringNite is offline  
Old 10-08-2006, 07:52 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

what are the computers specs?

my guess is overheating. that would explain the shutdown and monitor symptoms.
__________________

Nitestick is offline  
Old 10-08-2006, 08:29 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 106
Default

My pc spec is ASUS P5P 800 - motherboard
ATI X700 256MB - graphic card
Cooler Master 430w - power supply
1G memory - RAM
2 HARD DISK ( 80 GB and 60GB ) NOT SATA - HDD
2 120mm fans and 2 neon lights. - accessory
SpringNite is offline  
Old 10-08-2006, 08:30 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 106
Default

hello nitestick, i have also thought at this point but how can i solve the temperature ? My bro helped me to installed the PC tweaks named Powertoys for XP, will it be the factor ?
SpringNite is offline  
Old 10-08-2006, 08:31 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 106
Default

Pls help me to solv this problem
SpringNite is offline  
Old 10-08-2006, 05:49 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default

Have you checked your video drivers,tested your Ram, If all else fails try a reinstall. Try to go into control panel adminstrative tools event viewer and check your applactions system and security it can give you some clues.
sPlAtOiD is offline  
Old 10-09-2006, 11:45 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 106
Default

Hey, thanks for sharing your opinions but i dont even have time to check those things because it will auto turn off after 10 mins. i gonna format my computer.. and i have a question. will the problem come out from the HDD? because i will move all of my files into an external and format it... if my HDD is damaged, then it is too bad... is it possible ?
SpringNite is offline  
Old 10-09-2006, 12:08 PM   #8 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

The hard drive wouldn't cause it to shut down after ten minutes... it just wouldn't be able to boot into Windows.

It sounds like some sort of either Windows error (have you got a blue screen?) or a thermal event (not maybe not overheating of the CPU).

It could be a lot of things... we're going in blind, as we don't have a lot of details. Bad circuit on the motherboard that loses connection after it gets hot, loose power connector doing the same thing, sensor going bad, power switch shorting, screw behind the mobo shorting once it gets hot enough to expand the components... but we can't tell without some specifics.

Tell us everything that is going on. What programs do yo have open? What are you doing when it dies? Does the desktop change any? Do any warnings pop up? Have you made any/many changes with PowerToys? Have you messed with the registry?
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.