Weird performance problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-17-2005, 12:51 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 4
Default Weird performance problem

Hey everyone, this is my first post

My computer seems to have a problem with performance, but really shouldn't have any trouble.

System:
Windows XP SP2
Pentium 4 3.2 GHz w/ HT
Asus P5GD2 Deluxe mobo
Radeon X800XL 256mb PCI express
1 gig (512mb x 2) Crucial DDR2 memory Non-ECC Unbuffered
Antec ATX12V 400w power supply
Western Digital Raptor 10,000rpm 74gb SATA
Western Digital 7,200rpm 200gb SATA
Sound Blaster Audigy 2 ZS
Logitec MX Wireless kb/mouse combo
Liteon DVD/CD-RW drive combo
Liteon Dual Layer DVD+-RW/CD-RW combo

Recently reformatted entire system
Clean registry
All drivers updated
No spyware/viruses
Defragged hard drives
All video card setting are set to "Performance" options
All background programs are shut down (McAfee virus scan, Microsoft antispyware, etc)

Now, all that out of the way...I recently reinstalled Counter Strike: Source. Now, with a system like mine, I should be getting decent fps even on high settings. But no. On LOW setting, my average fps is between 20-30. ON LOW SETTING! This is my first system that I have built, but nothing at all went wrong during the building and installing processes. Also in 3dmarks05, my score is about 1/4 that of others with the same setup.

I know there probably isn't any obvious reason for the lack of performance, with the information I have given, but any tips or ideas would be greatly appreciated.

Thanks in advance
__________________

generalmoejoe is offline  
Old 10-17-2005, 06:17 AM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

check temps, cpu usage at idle and memtest.
__________________

__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 10-17-2005, 06:24 AM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

yeah, ctrl+alt+del to see if anything is eating your CPU
__________________
Apokalipse is offline  
Old 10-17-2005, 12:52 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 4
Default

CPU usage runs around 1-5% while idle, and the temp is around 53C/127F. About 400mb/1gb ram is being used while McAfee (background), microsoft antispyware (background), spybot s&d resident (background), hp printing software (background), aim, and firefox all running.
generalmoejoe is offline  
Old 10-17-2005, 01:01 PM   #5 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

Go into Msconfig and dissable all those "background" apps and reboot without those crappy HOGs. Then try to run CSS and see what you get.

don't run "McAfee (background), microsoft antispyware (background), spybot s&d resident (background)" on startup.
__________________
brady is offline  
Old 10-17-2005, 01:31 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 4
Default

Also, memtest gave no errors.
generalmoejoe is offline  
Old 10-17-2005, 04:13 PM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

this is probably a dodgiliy written program memory leaking or sucking cpu or something
__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 10-17-2005, 04:36 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 4
Default

I had a friend down the hall take a look at my computer. He run a benchmark programs, and it came back with some pretty poor cpu performance. Ill take it down to a local computer store and get the voltage, power supply, and cpu checked out. Thanks for the help though.
generalmoejoe is offline  
Old 10-17-2005, 04:40 PM   #9 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

Its software related not hardware. Your machine should NOT be using 400mb of ram at idle. Thats crazy. Run some antivirus scans at www.antivirus.com . Also, run some Spyware scans as well. Something is not right.

P.S. You might want to consider aftermarket cooling and some artic silver 5. 53C idle is kind of high IMO.
__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 10-19-2005, 01:16 AM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default

Should have got a AMD.Im kidding but it sounds like Spywaree or some such thing like Shawn said do you see alot of hard drive activity when Idle...I just had to do a system restore on a new system that had alot of spyware.And after cleaning it still had something robbing the ram rthat I couldnt find.After restoring it back to a earler date it fixed the problem.
__________________

sPlAtOiD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.