Video Card not working with Mobo. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-05-2006, 10:14 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 56
Default Video Card not working with Mobo.

Ok so I got a new Video card (Radeon 9800 pro). Now when I installed the video card and got the recent drivers from the ATI website I thought I was good to go. So I open up BF2 and start to play and the game frezzes up then the screen goes black. After about 5-10 secounds of a black screen I get artifacts that come up on the screen. Then the screen goes back again and I need to restart manualy. I turned down the graphics all the way in BF2 and it works fine, No more crashing. Now while I was playing World Of Warcraft the same thing happend but turning down the graphics didn't help.

I did a little research and some people said that the video card dosen't work well with my VIA chipset (my mobo is a ASUS K8V-MX series).

Can anyone help me figure out a way to fix this crashing?
__________________

bonzo123 is offline  
Old 06-05-2006, 11:21 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wetaskiwin Alberta
Posts: 498
Send a message via MSN to nVdia Send a message via Yahoo to nVdia
Default

Chipset Garunteed I had the EXTACT same problem with that motherboard I had a RAdeon 9600xt buy a good nForce mobo.
__________________

__________________
Intel Core 2 duo E6750
Gigabyte S series N650 SLI
Evga 8800GT Superclocked 512MB
4 Patriot Extreme DDR2800
Seagate Barracuda 320gig SATA 2
Seagate Barracuda 200gig SATA 2
Antec 900 Gaming Case
Enermax Liberty 620watt Modular
Acer 22inch Widescreen HDTV/DVI
Windows Vista Ultimate 32 Bit
nVdia is offline  
Old 06-05-2006, 11:23 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 56
Default

So that is the problem. I guess thats what i got to do. If anyone has any other ideas that might fix it without buying one post plz!
But it looks like ill be buying one.
bonzo123 is offline  
Old 06-05-2006, 11:33 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wetaskiwin Alberta
Posts: 498
Send a message via MSN to nVdia Send a message via Yahoo to nVdia
Default

What are you video card temp readings?
__________________
Intel Core 2 duo E6750
Gigabyte S series N650 SLI
Evga 8800GT Superclocked 512MB
4 Patriot Extreme DDR2800
Seagate Barracuda 320gig SATA 2
Seagate Barracuda 200gig SATA 2
Antec 900 Gaming Case
Enermax Liberty 620watt Modular
Acer 22inch Widescreen HDTV/DVI
Windows Vista Ultimate 32 Bit
nVdia is offline  
Old 06-06-2006, 12:10 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 56
Default

They are in the High 60 degree C region somtimes 70. I'm planing to buy a new case with alot of fans hoping that will lower the temp. You think this might be causing it?
bonzo123 is offline  
Old 06-06-2006, 12:11 AM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 56
Default

I read up on the high temps and people did say these cards run hot didn't think much after that.
bonzo123 is offline  
Old 06-06-2006, 09:19 AM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wetaskiwin Alberta
Posts: 498
Send a message via MSN to nVdia Send a message via Yahoo to nVdia
Default

Those temps are okay. I can almost garuntee you it's your motherboard. I had the same board and games would work on low settings sometimes on med depending on the game. When the game was on high it would lock up and I would see artifacts. When I had my 9600xt the game would load and the screen would go black.

Try downloading you latest chipset drivers. That might help you.

http://www.viaarena.com/Driver/VIA_H...nPro_V508A.zip

These are the right drivers for you. So download and install these and see if that helps you.

If that doesn't work your next option is to buy a new motherboard.
__________________
Intel Core 2 duo E6750
Gigabyte S series N650 SLI
Evga 8800GT Superclocked 512MB
4 Patriot Extreme DDR2800
Seagate Barracuda 320gig SATA 2
Seagate Barracuda 200gig SATA 2
Antec 900 Gaming Case
Enermax Liberty 620watt Modular
Acer 22inch Widescreen HDTV/DVI
Windows Vista Ultimate 32 Bit
nVdia is offline  
Old 06-06-2006, 11:31 AM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 56
Default

Thanks alot. I installed the drivers now ill wait and see if i crash in game somtime tonight. One other thing the download you gave me comes with a ISScript do I want that?
bonzo123 is offline  
Old 06-06-2006, 02:54 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 56
Default

Nope didn't work only thing that changed is that the artifacts are a bit purple now instead of yellow and green.
bonzo123 is offline  
Old 06-06-2006, 06:27 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wetaskiwin Alberta
Posts: 498
Send a message via MSN to nVdia Send a message via Yahoo to nVdia
Default

Yeah it's your motherboard chipset. Do you have any money to upgrade and if you do let me no how much because I'll set you up with a good motherboard that will work!
__________________

__________________
Intel Core 2 duo E6750
Gigabyte S series N650 SLI
Evga 8800GT Superclocked 512MB
4 Patriot Extreme DDR2800
Seagate Barracuda 320gig SATA 2
Seagate Barracuda 200gig SATA 2
Antec 900 Gaming Case
Enermax Liberty 620watt Modular
Acer 22inch Widescreen HDTV/DVI
Windows Vista Ultimate 32 Bit
nVdia is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.