video card issue - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-31-2005, 01:51 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 13
Default video card issue

I put together a new build. However, when I run games on it, the computer freezes and the monitor loses signal. I'm thinking its a video card issue since it only occurs during games such as Doom3, HL, and F.E.A.R. Its an XFX Nvidia Geforce 6600gt. Am I right in my assessment? Do I need a new card? My comp runs fine while idle. No freezing while I using the web or anything. Only during games. My temps are all low for my cpu. I have tried blowing a big fan into the case when taking off the side. It'll run most games like that but FEAR still freezes up. What can I do?

Thanks for any help you guys can help with.
__________________

esteban1125 is offline  
Old 10-31-2005, 01:52 PM   #2 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

Try updating Video drivers and also updating Game, with a patch.
__________________

Ste is offline  
Old 10-31-2005, 02:59 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 13
Default

All my drivers are up to date and the game is patched.
esteban1125 is offline  
Old 10-31-2005, 03:35 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 359
Default

is your motherboard a nforce3 based chipset?

if so this is a known issue with the 6xxx series that Nvidia ignores.. Only way to get around it slightly is to disable AGP fastwrites in the bios and download riviatuner and disable it As well in windows (will still stutter but not fully lock the system.. and not as often)
kiyotaka is offline  
Old 10-31-2005, 03:37 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 359
Default

also if you had an ATI card before this get drivercleaner pro and remove all ati referances (may help)
kiyotaka is offline  
Old 10-31-2005, 04:37 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 13
Default

I have a:
ABIT AV8 Socket 939 VIA K8T800 Pro ATX AMD Motherboard

Would that qualify as having the problem?
__________________

esteban1125 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.