USB device not recognized - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-18-2009, 10:39 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2008
Posts: 83
Default USB device not recognized

I have an external hard drive, doesn't need drivers for the OS that I have (XP). Works great. The problem is I have to use the USB ports on the back of the computer, so I have to get on allo fours, and make it happen. There are two USB ports on the front of the computer that i would love to utilize. When I plug the Drive in, it's powered normally. The light comes on and everything. Then i get the pop up window saying it's unrecognized or may be working improperly. Again, the USB ports in the back of the computer work fine with the drive.

I google it and ran into different senerio's, like dust, or totally disconnect power to the computer (unplug power supply). None of it works. Does anyone know what the problem is???

Thanks
__________________

hesson81 is offline  
Old 02-18-2009, 10:42 PM   #2 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,402
Default Re: USB device not recognized

does it do the same thing for a thumb drive? I have seen this before, but it's a case of 2 USB connects being plugged into only one mobo slot.
Do you also have a USB cable with 2 USB connects on it? try pluggin in both of them into the front, then see what happens.
__________________

__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Old 02-18-2009, 10:43 PM   #3 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: USB device not recognized

Updated chipset drivers? Maybe the cable and/or connectors on the front USB are bad (remember, these aren't part of the motherboard, they just connect on with a cable onto the USB headers on the board).
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 02-18-2009, 10:50 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2008
Posts: 83
Default Re: USB device not recognized

It has the response to any usb device that I have. Even a head set. It does the same thing..

I don't have that USB with two USB Cables.

Shall I try opening the computer and seeing what it looks like in there??
hesson81 is offline  
Old 02-18-2009, 10:52 PM   #5 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,402
Default Re: USB device not recognized

what model/make is your computer? As CarnageX stated, try going to the company website and getting and update of the chipset driver, that might do the trick
__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Old 02-19-2009, 01:35 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default Re: USB device not recognized

it's possible that the front usb connectors are not connected to the motherboard headers correctly.
Nitestick is offline  
Old 02-19-2009, 05:29 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2008
Posts: 83
Default Re: USB device not recognized

Alright I have the computer open. The only thing I can see that's coming from the USB ports (front of computer), is a bunch of green black orange yellow and white wires going into pins located on the mother board. Now I"m not a geneius, but that's only for Power..... right. Should there be something else for data or something?? I can't expose the Back side of the USB ports so I can't see what else is cnnected.

Am i on to something???

I have pictures, but I don't know how to post. The mother board is a Ge pro-M2..



So if your looking at that image it's the very lower left had corner, that's where those wires are going, but I don't think there's anything else going to the USB ports.... can those pins trasnfer data as well??
hesson81 is offline  
Old 02-19-2009, 05:33 PM   #8 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,402
Default Re: USB device not recognized

yes, and I think Carnage is right... you'll probalby have to update your chipset driver. it's still seeing your USB as 1.1, not 2.0.
__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Old 02-19-2009, 05:39 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2008
Posts: 83
Default Re: USB device not recognized

Hey nukem, Do you have a link for that?? Pretty easy??

Thanks so much..
hesson81 is offline  
Old 02-19-2009, 05:41 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2008
Posts: 83
Default Re: USB device not recognized

I just found the user manual for that mother board. Those pins are the system panel connector.. Some one have the quick and dirty what that does??

Thanks again
__________________

hesson81 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
All VOIP programs (skype, yahoo, msn) cause PC crash (only voice calls, chat ok)??? disksko Hardware Repairs and Troubleshooting 10 03-17-2009 09:17 AM
Installing Ubuntu. 95BlackGA Linux and Open Source 1 10-16-2008 09:44 PM
I get low FPS in WoW with Geforce 9600GT Superclocked! EliteScouter Hardware Repairs and Troubleshooting 4 10-03-2008 09:38 AM
I can not mount my USB device! lyecdevf Linux and Open Source 4 09-27-2008 11:04 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.