Took out CMOS battery, now GFX Card won't boot! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-05-2007, 02:26 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 3
Default Took out CMOS battery, now GFX Card won't boot!

Hey everyone,

Heres my problem:

I pulled out my CMOS battery for 10-15 seconds to reset BIOS.

After I put it back in, my NVIDIA Quadro4 900 XGL won't work (it did before i pulled the battery out). The computer starts fine, but I get no display. I also noticed that the fan on the card doesn't spin when the computer is on.

I tried swapping the gfx card with a NVIDIA GeForce4 MX 440, and it worked just fine.

Could the BIOS reset screwed up my gfx card?



Hope someone can help! This is to expensive to replace :P

Thanks!
__________________

sergioswitz is offline  
Old 05-05-2007, 02:32 PM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Took out CMOS battery, now GFX Card won't boot!

another noob...
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 05-05-2007, 02:37 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 3
Default Re: Took out CMOS battery, now GFX Card won't boot!

lol ^

Let's see you figure it out :P
sergioswitz is offline  
Old 05-05-2007, 02:48 PM   #4 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Took out CMOS battery, now GFX Card won't boot!

i was referring to the specs list...
well nvm, lets begin by going into the bios and see if the video card slot shows up
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 05-05-2007, 03:10 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2006
Location: Liverpool, UK
Posts: 511
Default Re: Took out CMOS battery, now GFX Card won't boot!

Well your computer is a noob to me, so STFU.

Edit: Try reinstalling graphics drivers > if they still exist.
__________________
Computer
HAF 932 -- ASUS P8Z68-V
Intel i5 @ 4.5Ghz -- CoolerMaster Hyper 212 Plus
8GB Corsair Vengeance Jet Black 1600MHz -- 2x XFX ATi Radeon HD 6970 2GB
Raze664 is offline  
Old 05-05-2007, 03:19 PM   #6 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Took out CMOS battery, now GFX Card won't boot!

coming from someone with under 200 post, ouch...
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 05-05-2007, 03:26 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 3
Default Re: Took out CMOS battery, now GFX Card won't boot!

I just brought the card over to my other comp, and it worked fine.

I can't check BIOS or update drivers without a gfx card, since my mobo has no monitor input. (It's a Dell Workstation)
sergioswitz is offline  
Old 05-05-2007, 06:20 PM   #8 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: Took out CMOS battery, now GFX Card won't boot!

I figure one of two things happened.

one, the bios is trying to use onboard graphics instead of the card. You need to hook your monitor up to the onboard and set the BIOS to use the card again,

Two, you dislodged the card when you removed the battery. Try reseating the card in the slot.

Drivers shouldn't be the issue if another card works in the comp.

Try using the Quadro4 card in a different computer. Make sure it isn't a case of card failure to begin with.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP!!!! I disabled my graphics card by accident, need help!! Wildside Monitors, Printers and Peripherals 5 06-16-2007 07:29 PM
Conflict between PCI Video card and PCI Wireless Network Adapter otaku_mike Hardware Repairs and Troubleshooting 1 06-13-2007 01:01 PM
damaged video card sb14blue Hardware Repairs and Troubleshooting 2 05-13-2007 03:13 AM
Installed new graphics card, now pc won't turn on... capa2000 Hardware Repairs and Troubleshooting 2 04-02-2007 06:42 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.