System won't boot. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-23-2015, 04:20 PM   #1 (permalink)
The Residential Loon
 
Spud1200's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: England, UK
Posts: 2,087
Exclamation System won't boot.

I have been given a system by a Friend who has DATA on it. Its from his Business. The System will just not boot. I have checked the PSU with a tester and its showing as fine. I have installed new memory, and put a New GPU in it. and it still won't boot. When it is booting I'm having to completely drain the system of its Power, and I get one Boot cycle, before shutting it down again Via the PWR Switch, and their is no VGA - D - SUB out put what so ever.

Their is no beep codes when the system Booting and I have Reset the BIOS threw Removing the battery and completely draining the Power.

I am stumped.

No one has been in side the system except me when I've tried to See whats wrong, so I don't this it could be anything like that. Their was a Power Cut as well last week at his office and I think it has got something to do with it.

EDIT: If anyone can help I would appreciate it as hes wanting the system back to night to retrieve the DATA if he can
__________________

Spud1200 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2015, 04:32 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
rulezero's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Earth
Posts: 1,685
Default Re: System won't boot.

First, just hook the HD up on another machine to get the data. That will also rule out the HD as an issue
__________________

__________________
Don't like what I say, ban me!
rulezero is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2015, 04:34 PM   #3 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,505
Default Re: System won't boot.

Quote:
Originally Posted by Spud1200 View Post
I have been given a system by a Friend who has DATA on it. Its from his Business. The System will just not boot. I have checked the PSU with a tester and its showing as fine. I have installed new memory, and put a New GPU in it. and it still won't boot. When it is booting I'm having to completely drain the system of its Power, and I get one Boot cycle, before shutting it down again Via the PWR Switch, and their is no VGA - D - SUB out put what so ever.

Their is no beep codes when the system Booting and I have Reset the BIOS threw Removing the battery and completely draining the Power.

I am stumped.

No one has been in side the system except me when I've tried to See whats wrong, so I don't this it could be anything like that. Their was a Power Cut as well last week at his office and I think it has got something to do with it.

EDIT: If anyone can help I would appreciate it as hes wanting the system back to night to retrieve the DATA if he can
Most likely an issue with PSU or motherboard.

Does it have any additional PCI or PCI-Express cards you can remove?

Have you tried booting with only 1 stick of RAM?

If he needs the data, you can always just pull the HDD and hook it up to a working system, either directly or via an external enclosure.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2015, 04:35 PM   #4 (permalink)
The Residential Loon
 
Spud1200's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: England, UK
Posts: 2,087
Default Re: System won't boot.

Quote:
Originally Posted by i2D__ View Post
First, just hook the HD up on another machine to get the data. That will also rule out the HD as an issue
Its an Office Computer and I don't want to do that because I think his secretary is going to retrieve the DATA from the System when shes in tomorrow at work.

And tbh I want nothing to do with the the data on the HDD as its very sensitive. If something gets corrupted I'm not being responsible.
Spud1200 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2015, 04:37 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
rulezero's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Earth
Posts: 1,685
Default Re: System won't boot.

I know you say you aren't getting beeps but did your friend mention any beeps at all?

If the HD is fine, take out the gpu and use the built in card.
__________________
Don't like what I say, ban me!
rulezero is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2015, 04:38 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
rulezero's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Earth
Posts: 1,685
Default Re: System won't boot.

Quote:
Originally Posted by Spud1200 View Post
Its an Office Computer and I don't want to do that because I think his secretary is going to retrieve the DATA from the System when shes in tomorrow at work.

And tbh I want nothing to do with the the data on the HDD as its very sensitive. If something gets corrupted I'm not being responsible.
You will need to give him the HD then, if you have a separate drive put it in and test it, I think the psu could be the problem or a connection to the mobo as you aren't getting beeps, even if the pus passed.

Update - make a ultimate boot usb or similar and try boot the machine, then run tests
__________________
Don't like what I say, ban me!
rulezero is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2015, 04:42 PM   #7 (permalink)
The Residential Loon
 
Spud1200's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: England, UK
Posts: 2,087
Default Re: System won't boot.

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
Most likely an issue with PSU or motherboard.

Does it have any additional PCI or PCI-Express cards you can remove?

Have you tried booting with only 1 stick of RAM?

If he needs the data, you can always just pull the HDD and hook it up to a working system, either directly or via an external enclosure.
I've taken out the PCI Cards and Its for its day Carnage a very up to date system. Its old and running XP Professional and hes just upgraded the full Systems in his office. The DATA on this System he needs as it has calender contacts and something called SAGE Office. If something gets corrupted you can F*** that I'm not going no were next to the DATA.

The Business is very successful and big, being international hear in the UK.

I have removed all the Cards, tested the PSU with a tester, changed the RAM, being DDR2, Installed a New GPU I know works from my system I use for SETI@Home.

Their is no Beep codes, No D SUB out put as well.

EDIT: I've also Checked the On board D Sub and its not given an Out Put as well along with the GPU Card I know works.
Spud1200 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2015, 04:46 PM   #8 (permalink)
The Residential Loon
 
Spud1200's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: England, UK
Posts: 2,087
Default Re: System won't boot.

Quote:
Originally Posted by i2D__ View Post
You will need to give him the HD then, if you have a separate drive put it in and test it, I think the psu could be the problem or a connection to the mobo as you aren't getting beeps, even if the pus passed.

Update - make a ultimate boot usb or similar and try boot the machine, then run tests
From what I've said, do you think it could be the MoBo.
Spud1200 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2015, 04:49 PM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
rulezero's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Earth
Posts: 1,685
Default Re: System won't boot.

Quote:
Originally Posted by Spud1200 View Post
From what I've said, do you think it could be the MoBo.
Yes mobo if you are 100% the psu if fine. Tbh if it's got Xp it must be a really old machine that should retire

P.s sage is used for finance.
__________________
Don't like what I say, ban me!
rulezero is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2015, 11:26 PM   #10 (permalink)
The Residential Loon
 
Spud1200's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: England, UK
Posts: 2,087
Default Re: System won't boot.

Quote:
Yes mobo if you are 100% the psu if fine. Tbh if it's got Xp it must be a really old machine that should retire

P.s sage is used for finance.

The "Machine \ s" is being retired hence hes just bought in to Apple, seen the System on his Desks at the main office, hence I'm getting his old machines and XP Pro running until 2019 POS I'm well chuffed. I spoke to him last night and told him the grim situation with a enclosure he'd have to buy. Seemed fine about it as long as I can get the DATA from this HDD to the New Machine.

Quote:
P.s sage is used for finance.
I'm not one to poke around peoples DATA let alone Businesses BUT




EDIT: 05.10am , tbh i2D I have that many systems hear I have no Idea what to do with them. I have Chassis, Fully working systems in the Closet, I have systems in my living room that I have not got Booted, and bits lying around the place like you have never seen. I have 4 Towers running SETI@Home, one Laptop and one server. I have another 3 Systems that are not Booted, inc: One Server. Chassis in the Closet, with fully working components like MoBo's ECT: My head is Boxed when it comes to the Full lot. I have to spend a full day sorting what is working and what is not. I'll have to decide what I want to keep and what I want to get rid of.

The council will Charge hear in my local County £15 for 20 Bags of rubbish, I'll have to ring them up when I sort threw the lot and get rid of some of it. I can imagine it will cost at least £45 to have what I have removed. Considering the likes of one TV is like equivalent of 5 Bags of rubbish.
__________________

Spud1200 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New PC Build won't boot monitor won't respond shenvoid01 Hardware Repairs and Troubleshooting 0 02-20-2009 11:55 PM
System won't boot Blackmoore Hardware Repairs and Troubleshooting 8 10-05-2005 09:23 PM
System won't boot from harddrive TomD22 Hardware Repairs and Troubleshooting 7 09-30-2005 05:51 PM
XP Pro Installed, worked for first boot, now won't boot. bcw757 Microsoft Windows and Software 4 07-21-2005 03:42 PM
Upgraded to XP, now system won't boot!?! mc137 Monitors, Printers and Peripherals 15 08-21-2004 05:23 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.