strange PSU issue. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-01-2014, 11:02 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2014
Location: USA
Posts: 7
Default strange PSU issue.

So a few weeks ago I (thought) I finished building my computer until I learned I did not have the proper fan and ram. At this point in time when I plugged in the I'll fitting fan it was able to power up, along with the graphics card's fan and the PSU'S...skip ahead to now and u have the ram and the proper fan and suddenly the only thing that will power up are the LED'S mounted in the front....I tried a new power supply but I got the same result, none of the fans will power up and the computer is clearly not functioning....the PSU'S been plugged into the 24 pin and the 8 pin....its fan should be working at the very least?

Any ideas? I'm just hoping the Motherboard isn't fried....
__________________

Shade747 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2014, 09:44 AM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,507
Default Re: strange PSU issue.

So the fan on the PSU isn't spinning?

What about on the spare PSU? Does it's fan spin at all?

You could try removing the motherboard from the case and place it on a piece of cardboard and try to power up to make sure nothing is shorting out.
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is online now   Reply With Quote
Old 10-02-2014, 09:47 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2014
Location: USA
Posts: 7
Default Re: strange PSU issue.

I'll try that later today but as for right now literally nothing is powering up....the psu fan won't spin, the cpu fan isn't, not even the graphics card's fan...the only thing seemingly getting power is the front mounted led's...
Shade747 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2014, 09:54 AM   #4 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,507
Default Re: strange PSU issue.

Make sure everything is plugged in properly/securely. Triple check everything to make sure nothing is loose (especially the RAM - I've had similar issues where I didn't lock the RAM in tight enough and I wouldn't get anything from the system).

Also, if you could, post your specs.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is online now   Reply With Quote
Old 10-04-2014, 06:04 AM   #5 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,285
Default Re: strange PSU issue.

Let's get your specs. You have listed your PC is a pre-built so there could be some proprietary hardware causing your setup not to turn on.

When you take the motherboard out, leave the HDDs and such unplugged and leave the GPU off ATM. If the setup powers on out of the case put it back in and continue leaving the HDDs and such unplugged and the GPU out. If the PC doesn't power on then you have a short somewhere.

If the PC doesn't power up outside of the case with just the CPU/motherboard/RAM then it could be the new PSU is dead or the motherboard requires a proprietary PSU. When we get your PC model we can assess that from there.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2014, 02:21 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2014
Location: USA
Posts: 7
Default Re: strange PSU issue.

Hey guys.

It's not a prebuild. I'd gotten several compatable parts and put them all together

The mother board is a Dell 5dn3x, i7 900 series processor, ddr3 ram 1600mhz (kingston), and an nvidia GeForceGt 630
Shade747 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2014, 04:09 PM   #7 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,285
Default Re: strange PSU issue.

Oh yea that's right, I remember you asking about the board before. Your about me states prebuilt so that's why I said that.

Did you do what I said before? Does it even attempt to come on with no RAM installed? If it came on before you replaced those 2 parts, then either something you did caused it to fail or something is installed wrong causing it not to power up.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2014, 06:32 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2014
Location: USA
Posts: 7
Default Re: strange PSU issue.

No luck....another anomaly is that the led's won switch off even if I flip the back power button.... (on the psu this was occurring with both power supplys)
Shade747 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2014, 08:26 PM   #9 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,285
Default Re: strange PSU issue.

On some boards that is normal as an LED can be run from passive power depending on how it's setup.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2014, 09:24 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2014
Location: USA
Posts: 7
Default Re: strange PSU issue.

Well....I guess it's safe to assume it's fried then...any idea as to where I can take it to get checked?
__________________

Shade747 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Boot Issue / Startup Repair Issue NevoraskiA Hardware Repairs and Troubleshooting 10 01-16-2013 03:35 PM
Microsoft Says Battery Issue Isnít An Issue Osiris Monitors, Printers and Peripherals 0 02-08-2010 11:57 PM
new build issue - DS3 mobo issue?? Mjmitch2 Hardware Repairs and Troubleshooting 11 09-28-2006 08:45 AM
Power Issue or Mobo Issue?? cloggydog Hardware Repairs and Troubleshooting 5 10-06-2005 10:09 AM
Ram issue or Motherboard Issue PhantomWare1 Monitors, Printers and Peripherals 8 07-09-2004 11:06 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.