Strange problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-22-2008, 06:52 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 2
Default Strange problem

Hi, first post here so sorry if it's in the wrong section. I am looking at a freinds pc as he is having a lot of problems with it locking up or restarting on its own.
It is a Packard Bell I Media 5094 running XP home SP2. sometimes it will restart when it gets to the user log in stage other times not. If you can log in, it will crash when you try to open control panel, or any document folders, and a DrWatson error message pops up and the pc freezes. I think I have ruled out any virus / spyware etc as the system has been scaneed fully with everything I can think of and even the Hijack this log looks ok. The display is also a bit strange, with odd colours appearing on things ie. task manager toolbar will be pink and sometimes the buttons do not appear until you hover the mouse over them, in addition to this, the monitor will appear loose its signal occasionaly for a second or two. It is not the monitor as this is the second monitor and the symptoms are the same. I am thinking maybe PSU or RAM failure? anyone got any other ideas? My mate is pretty skint so cant realy afford to keep trying lots of different things.
Thanks in advance, and sorry about the long post.
__________________

mart1n is offline  
Old 02-22-2008, 09:38 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default Re: Strange problem

Well I think your on track with the PSU and RAM could also be Video. Have you tried safe mode to see how it runs?
Also try to reset the Bios to default.
If noting else I would try to reinstall windows to rule out software and if you still have problems at least you'll be sure its hardware , which it sounds like it is.
__________________

sPlAtOiD is offline  
Old 02-22-2008, 10:48 AM   #3 (permalink)
Repeat Offender
 
superdave1984's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: South Fulton, TN
Posts: 1,980
Default Re: Strange problem

I would start with the video drivers, then video card itself. If that's not the problem, look at a bigger PSU or the PSU may be dying. Check your temps too.
__________________
Change the world. Of one person. Today.

If your equation requires either a complex combination of variables to get the desired result OR you can't seem to get the result regardless of the variables....it ain't your variables, it's your constant.
superdave1984 is offline  
Old 02-22-2008, 08:49 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 2
Default Re: Strange problem

While I was poking around with it yesterday I discovered the CMOS battery was dead so instructed my mate on how to change it and reset CMOS settings and he reckons the system working fine now. The symptoms didn't strike me as being common with battery failure, and I didn't notice any of the regular CMOS battery failure symptoms (time and date change etc) I will be looking at it again on Monday eve and will run a RAM test just in case. Will update on the condition of his pc then just in case anyone else experiences the same problem. A couple of quid for a new CMOS battery beats forking out for new RAM and a PSU anyday.

Cheers for the suggestions.
mart1n is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
strange video problem paintballer Hardware Repairs and Troubleshooting 4 06-25-2007 01:32 PM
Very strange problem. Typing crashes computer!? mobkon Microsoft Windows and Software 1 06-07-2007 09:55 AM
I have an extremely strange problem saltynay Computer Audio and Multimedia 4 06-06-2007 09:26 PM
Strange Problem - Cannot get mp3 or wma files to play but wav files will play..read afulls04 Computer Audio and Multimedia 8 04-23-2007 04:57 AM
Very strange computer problem fangs2000 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 04-20-2007 09:52 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.