SSD Defrag - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-21-2013, 02:40 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2013
Location: Australia
Posts: 58
Default SSD Defrag

I know not to defrag an SSD, but I have nearly 30GB of fragmented files (according to Defraggler)

Any solutions?
__________________

BaconSanwich is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2013, 08:40 AM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 3,077
Default Re: SSD Defrag

don't believe what Defraggler tells you, it's designed for platter hard drives
__________________

Joe C is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2013, 10:21 AM   #3 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,302
Default Re: SSD Defrag

Solution? Ignore it.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2013, 10:33 AM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: May 2011
Posts: 3,077
Default Re: SSD Defrag

SSD drives use TRIM instead of defragmenting, you can check to see if TRIM is enabled like this:
Quote:
To enable or disable TRIM Command, you will need to open an Elevated Command Prompt window.

How To Open an Elevated Command Prompt window: Click on Start Orb > Type "CMD.exe" in Search box > Right click on "CMD" and select "Run as Administrator" (If you receive a prompt confirmation, click YES)

How to Enable TRIM Command

In the Elevated command Prompt windows, type the following:

fsutil behavior set disabledeletenotify 0

How to Disable TRIM Command

In the Elevated command Prompt windows, type the following:

fsutil behavior set disabledeletenotify 1

How do I know if TRIM is working in Windows 7?

In the Elevated command Prompt windows, type the following:

fsutil behavior query disabledeletenotify
Results explained below:
DisableDeleteNotify = 1 (Windows TRIM commands are disabled)
DisableDeleteNotify = 0 (Windows TRIM commands are enabled)
What is TRIM?
Quote:
A Trim command (commonly typeset as TRIM) allows an operating system to inform a solid-state drive (SSD) which blocks of data are no longer considered in use and can be wiped internally.[1]
Trim (computing) - Wikipedia, the free encyclopedia
Joe C is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.