Soundcard probs! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-05-2006, 10:50 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 559
Default Soundcard probs!

Hey guys,

I have a Creative Soundblaster PCI, and the sound on it works fine. The problem is, the gameport doesn't work, device manager says something about the card not having enough available resources. So if I disable the sound, the gameport works. Obviously I would like both to work at the same time!

Any ideas?

Thanks
__________________

__________________
AMD64 X2 4400+
DFI Lanparty Ultra-D
2GB Kingston Hyper-X (2-3-2-6)
TT Big Typhoon
eVGA 7900GT KO Superclocked (650/1650)
250GB Maxtor DiamondMax SATA2 HDD
Hiper Type-R 580W SLi PSU
19" Sony Trinitron CRT
magouster is offline  
Old 01-05-2006, 11:03 AM   #2 (permalink)
Master Techie
 
RicoDirenzo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,102
Default

I would startt by completely uninstalling the drivers, cleaning the registry and removing the device in control panel. Reboot and then reinstall the drivers. You might want to check and see if you are having IRQ bandwidth issues with the soundcard and some other pCI card. If I were you, I'd do what I suggested above and then put the Audio card into another PCI slot after the drivers etc. have been removed and then reboot and install the drivers.
__________________

__________________
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Old 01-05-2006, 11:11 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 559
Default

Thanks, I'll try that again. I think I tried it once, and the other PCI slots had probs detecting the soundcard. Is that normal?
__________________
AMD64 X2 4400+
DFI Lanparty Ultra-D
2GB Kingston Hyper-X (2-3-2-6)
TT Big Typhoon
eVGA 7900GT KO Superclocked (650/1650)
250GB Maxtor DiamondMax SATA2 HDD
Hiper Type-R 580W SLi PSU
19" Sony Trinitron CRT
magouster is offline  
Old 01-05-2006, 11:15 AM   #4 (permalink)
Master Techie
 
RicoDirenzo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,102
Default

No. It may be time to check the voltages on that Mobo. You may have a weak or failing power supply. Since you have oc'd your system, you may have needed to increase the wattage ratings on your PSU. What rated PSU are you currently using?
__________________
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Old 01-05-2006, 12:09 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 559
Default

I bought a brand new 650W PSU 6 months ago, so I don't think that is the problem. How do I check and/or change the wattage rating?
__________________
AMD64 X2 4400+
DFI Lanparty Ultra-D
2GB Kingston Hyper-X (2-3-2-6)
TT Big Typhoon
eVGA 7900GT KO Superclocked (650/1650)
250GB Maxtor DiamondMax SATA2 HDD
Hiper Type-R 580W SLi PSU
19" Sony Trinitron CRT
magouster is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.