Soundcard - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-18-2005, 05:47 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 438
Default Soundcard

I recently installed this soundcard on the link below and it will not allow all 5 of my speakers to work. I know it is a 7.1 soundcard but I'm sure it will work with a 5.1 speaker system.

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16829120103

However, when I plug in my 5.1 speakers(3 cords) only 2 or 3 speakers work. Depending on which cord I put it. For some reason only the green slot on soundcard is working. I have tried all other slots but it's still the green one. Anyone know what I can do to fix this?

Thanks in advance.
__________________

harley3344 is offline  
Old 12-19-2005, 12:39 AM   #2 (permalink)
Super Techie
 
mike4realz's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 404
Default

well what kind of speakers u have? have u set your sound settings to 5.1? u can check by going to start>control panel>sounds and audio devices>click ADVANCED under speaker settings(where u can see a picture of two speakers)>under speaker set up, choose the 5.1
__________________

__________________

Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz || 4GB OCZ 1066 DDR2 RAM || GIGABYTE GA-EP45-UD3P Motherboard ||
PNY XLR8 GTX 470 || Raptor 300GB 10,000 RPM HDD RAID0 || Windows 7 Professional 64-bit
mike4realz is offline  
Old 12-19-2005, 01:50 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 438
Default

already tried... didnt work ... now what.... thanks
harley3344 is offline  
Old 12-19-2005, 01:59 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
RicoDirenzo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,102
Default

Unistall all of your audio drivers. Clean the registry (regedit and then locate all instances for the audio software and remove those reg entries). Make sure you have the latest dirves for that chaintech audio card and then re-install the drivers.
__________________
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Old 12-19-2005, 06:06 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 438
Default

thanks but it didnt work ... reinstalled and still only 2 speakers..
harley3344 is offline  
Old 12-19-2005, 06:24 PM   #6 (permalink)
Wizard Techie
 
HAVOC's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default

What type of speakers do you have? Did you install the drives that came with the sound card? Do your speakers support a Optical SPDIF connector? Because that soundcard should have came with the optical cable. You could try that.

What type of sound were you using before? Onboard? Did you disable it? If you were using another sound card, did you completely uninstall those drivers?
HAVOC is offline  
Old 12-19-2005, 08:47 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 438
Default

I have Creative speakers 5.1. I don't think they support it. I was using an Soundblaster Live! 5.1 soundcard but my friends dad messed the CD up so I couldnt use it anymore. I disabled it and I didnt have any drivers installed because I couldnt use the CD afterwards.
harley3344 is offline  
Old 12-21-2005, 12:56 AM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 438
Default

thanks Ive found the prob ... misconfiguration and i dont recomend chaintech sound cards .... they misspell there name .... chainech lol how sad.
__________________

harley3344 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.