Sound ports not working (but does through hdmi) - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-02-2015, 09:27 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
danhodge's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: UK
Posts: 269
Send a message via Skype™ to danhodge
Default Sound ports not working (but does through hdmi)

Hi, so I recently installed a new card, the r9 270x, and the card works fine, but after installing, my sound stopped working out of both my front and rear audio ports. It just emits a veeery loud buzzing instead (and my mic doesn't work in the mic in port, its all of them). However, my HDMI port still lets me play sound through my second monitor, and my USB webcam still works as a mic. But, obviously, this isn't exactly optimal for someone on games 24/7.

Now, during installation, i accidentally installed nvidia drivers (i'm an idiot, the card was given to me in an nvidia box and i didn't think to check it, its second hand from family), and i'm also uncertain whether i knocked something during installation. I've attempted to uninstall the nvidia drivers (apparently they can get clingy?) and i took the computer to a repair shop to see what they said (they had no idea, but i'm guessing if i'd messed up with hardware they would have noticed).

The card was an upgrade from a 7850, so not much of a difference in power, and i'm using a 600w corsair psu, so i thought it would be enough.

So, any theories? Repair shop basically said "replace the motherboard, but we have no idea whats wrong with it". All i can think of is that apparently cards that draw a lot of power can cause disruption in wires or something like that, or maybe the onboard sound just decided to die (would hdmi still be able to output sound if onboard audio wasn't working?).

Thanks a lot,
Danny
__________________

danhodge is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2015, 07:24 AM   #2 (permalink)
Super Techie
 
danhodge's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: UK
Posts: 269
Send a message via Skype™ to danhodge
Default Re: Sound ports not working (but does through hdmi)

Okay, if noone knows what went wrong here, does anyone think buying a sound card will fix the problem?
__________________

danhodge is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2015, 09:16 AM   #3 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Sound ports not working (but does through hdmi)

For uninstalling the nVidia drivers, have you tried running DDU?
Display Driver Uninstaller Download version 15.4.1.0

Have you checked your sound output settings (Right click the sound icon in your icon tray -> Playback Devices -> is your HDMI output set to the default when you're plugged in via HDMI?
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2015, 10:01 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
danhodge's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: UK
Posts: 269
Send a message via Skype™ to danhodge
Default Re: Sound ports not working (but does through hdmi)

Just tried it, problem persists. I use Realtek HD audio manager, I wont need to wipe that, will I?
It is now, but it wasn't, I messed around in the playback device settings for ages before. I don't think the speakers are even set as my primary device when i plug them in and they make the loud buzzing noise. But yeah, the HDMI still works fine, and i find it so weird.
danhodge is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2015, 10:08 AM   #5 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Sound ports not working (but does through hdmi)

Oops, sorry, I misunderstood what the problem was. Thought you were having with HDMI audio output.

If you switch back to the old card, does the problem persist? Have you tried reinstalling your Realtek drivers?
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2015, 10:28 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
danhodge's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: UK
Posts: 269
Send a message via Skype™ to danhodge
Default Re: Sound ports not working (but does through hdmi)

Oh okay, just front and rear audio ports

It did, yeah. And I have, just uninstalled them and still no luck unfortunately.
danhodge is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2015, 03:59 PM   #7 (permalink)
Wizard of Wires
 
Join Date: Sep 2005
Location: 4321
Posts: 696
Default Re: Sound ports not working (but does through hdmi)

A buzz in audio either means a load mismatch or a short in the audio feed to ground. Check every thing in the case that could be contacting a ground point that shouldn't be.
setishock is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2015, 04:39 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
danhodge's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: UK
Posts: 269
Send a message via Skype™ to danhodge
Default Re: Sound ports not working (but does through hdmi)

I did, when it first happened and i panicked, I ended up rebuilding the entire system to make sure that wasn't the problem. I literally took it apart to its components and rebuilt it, I can't imagine i messed up with grounding again afterwards
danhodge is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2015, 02:55 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
danhodge's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: UK
Posts: 269
Send a message via Skype™ to danhodge
Default Re: Sound ports not working (but does through hdmi)

Any other suggestions?
danhodge is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2015, 04:48 PM   #10 (permalink)
Wizard of Wires
 
Join Date: Sep 2005
Location: 4321
Posts: 696
Default Re: Sound ports not working (but does through hdmi)

Is there a standoff that is behind the board in a place where there shouldn't be one?
__________________

setishock is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
onboard audio, sound not working

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sceptre X246W Hdmi to Hdmi PROBLEM! Drugger Hardware Repairs and Troubleshooting 2 05-01-2010 03:00 AM
HDMI working but not DVI? Guttzu Hardware Repairs and Troubleshooting 1 08-28-2009 10:42 AM
no sound through computer speakers when hdmi cable connected to tv bentz69 Hardware Repairs and Troubleshooting 5 03-26-2009 03:01 PM
Forwarding ports, but ports are not show as open? samsizzle Internet Software and Browsers 4 02-20-2009 12:06 AM
Playing in HDMI with no HDMI Plug-in dave39 Microsoft XBox 7 02-11-2008 07:43 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.