Slow machine :( - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 09-26-2006, 06:59 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Sep 2006
Posts: 2
Send a message via AIM to Arlington750
Default Slow machine :(

I built my machine Summer-ish 2003. I've had to replace and upgrade here or there since then but it's been in its surrent configuration for about a year. I have never had any trouble from it, not just random slowness, anyway. Probably 2 months ago, start-up started taking much, much longer. Also, it takes longer to open even simple programs, like Internet Explorer. If I'm playing media, often the video or audio will drag for anywhere from a second to 5 seconds, until the program gets up and running. I've scanned for both viruses and spyware and I'm clean. A guy I know told me that hard drives on Windows start to lag a lot when they hit 50% capacity and that's right around where I'm at but it seems odd to me that the change was so drastic and instant. My hardware is still sufficient for what I'm running. Ideas?


XP Pro with SP2.
VIA K7VT6 mobo
AMD Barton 2700+
1 gig PC 2700 DDR
nVidia BFG 6800 Ati 8x
Seagate 160gig HD

Let me know if any more information would be helpful.

Arlington750 is offline  
Old 09-27-2006, 06:03 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
Nitestick's Avatar
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473

when was the last time you ran a defrag? check out O&O defragmenter, it's great. perhaps a clean install of windows is in order if you feel like it.

Visit my website -
"Guitar is cool. If you don’t think the guitar is cool, then you’re stupid. And I will fight you! " - Brendon Small
I'm sorry but I do not accept support requests via IM, email, or personal messages
You can contact me for Forum related issues via PM only.

Nitestick is offline  
Old 09-27-2006, 12:32 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Jul 2006
Posts: 58

Yeah get the junk out of there. I would recommend CCleaner, Spybot, Adaware, then run from Windows Util. Disk Cleanup (for whatever's left) and then Defrag as nitestick suggested.

RIG: Core2Duo E6700 | ASUS P5W Deluxe | eVGA 7950GX2 | Corsair XMS2 2GB
WD Raptor 10K RPM 36GB | WD Caviar 200GB | Scythe Ninja | Logitech G15
Aerocool ExtremEngine 3T | OCZ GamerXStream 700W | Viewsonic 19\" VX922
Microsoft Intellimouse Optical Black (old school fo sho!)
RhythmMgmnt is offline  
Old 09-27-2006, 01:10 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Sep 2006
Posts: 13
Default Similar problem..

Hi Arlington750,

Sounds very similar to the situation I had recently. Self-built machine around 4 years old. I kept the system pretty clean and the HD defragged, but it was getting slow. Then about 3 weeks ago the HD finally gave up on me. I got a faster bigger new one for less than I paid for the original ! What a difference and well worth the money.
fredy ramjet is offline  
Old 09-27-2006, 11:28 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Sep 2006
Posts: 2
Send a message via AIM to Arlington750

I have defragged in the past 2-3 months (the one that comes with Windows). The HD hasn't made any of the symptomatic whirring and grinding associated with a drive that's about to die but I don't guess it would have to. I do need to do a fresh install of XP, so I guess I'll try that first.
Arlington750 is offline  
Old 09-28-2006, 06:15 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Sep 2006
Posts: 639

Get "Tune Up Utilities" from

very good program It will speed it up a bit. Promise
Intel Core 2 Duo E6600 @ 3400Mhz
Asus P5B-E
Samsung 400 GB Sata II
Corsair XMS2 2GB DDR2 800 5-5-5-12
Zalman CNPS-9700 LED
Antec Nine Hundred
Hp W2207 22" Widescreen Monitor
Windows Vista Home Premium
Silverstone ST60F 600W PSU
Razer Copperhead Tempest Blue Gaming Mouse
gmanych is offline  
Old 09-28-2006, 08:13 AM   #7 (permalink)
Grandfather of Techist

Trotter's Avatar
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 30,954

The Windows defragger is a joke. Check out O&O:


Pro (has 30-day trial):
The Pro ain't free, but it is worth the cost.

Also, get CCleaner and use it to clean up your registry:

And then use RegCompact to tighten it up:


Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / EVGA GTX 760 2GB
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB / WD Red 3TB
G.SKILL Ripjaws 2x2GB DDR3 1600 - Crucial Ballistix Tracer 2x2GB DDR3 1600
Win7 Ult 64-bit - Func MS3 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard

R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:11 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.