Severe FPS problems in games - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-24-2005, 09:27 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8
Default Severe FPS problems in games

I'm having some really bad fps problems in Half-Life 2 games, especially Counter-Strike Source and Day of Defeat:Source. I think something must be out of order, my computer (I think) is too good to be slowing down this much.

First off, my specs are:

3.2GHz Intel Pentium 4
1GB RAM
256 MB Radeon X800 PRO
Microsoft XP Home, (SP 2)

Even with all the options I can find turned down (model detail, texture detail, resolution bumped down to 800x600 etc) I get sometimes under 10 fps when firing/being fired at. I'm wondering what the problem is, I can't think what could be slowing me down this much. Let me know if you need to know more, and thanks in advance for the help.
__________________

lunar99 is offline  
Old 11-24-2005, 09:35 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 378
Send a message via AIM to Anphrax
Default

Try updating your drivers, or if you have recently updated them try getting the driver version you had before.
__________________

__________________
Sig privileges back.

I love you sig santa :D
Anphrax is offline  
Old 11-24-2005, 09:37 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8
Default

I just did upgrade to the newest Catalyst drivers, I'll see if I can track down the old version. When I started HL2 it told me to update them though, so apparently they want you to have the version I have.

o.O
lunar99 is offline  
Old 11-24-2005, 09:59 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8
Default

Bump.
lunar99 is offline  
Old 11-24-2005, 10:00 PM   #5 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

Problem = ATI video card.
__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 11-24-2005, 10:01 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8
Default

I'm pretty sure plenty of people with ATI video cards can play this game fine. I don't think me buying an ATI card is making the game run poorly. There's got to be something wrong.
lunar99 is offline  
Old 11-24-2005, 11:54 PM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 769
Default

have you scanned your computer for viruses,spyware....?

also while running CSS/HL2 push ALT+CTL+Del and go to performance and check how much Physical Memory (K) you have availible.

I have basically the same system apart from the card. I have a 9800Pro and i can run CSS/HL2 fine with all settings on medium and res a 1280x1024.
__________________
Sprooty is offline  
Old 11-25-2005, 05:07 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8
Default

I use the Spybot/Ad-aware combo, I've done scans with both since the problem occured, so I don't think that's it.

Looking at the performance tab, I have about 220k available, and that's with this mozilla window running. I don't know if that's good or bad or what.

Someone suggested to me that it was my (admittedly crappy) sound card... but can a lame sound card be repsonsible for FPS drops?
lunar99 is offline  
Old 11-25-2005, 07:04 AM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 769
Default

when u say 220k do u mean 220 000? because if it says

Physical Memory (K)
Total: ####
Avavalible: 220
System Cache:####

if it says that it would mose likely be your problem. You have 1GB of ram and CSS/HL2 dosn't noramally take up to much.

A crap soundcard can sometimes put more strain on the CPU to process sounds, but it is nothing very noticeable.

Did this just start happening? or could you play CSS/HL2 befor with decent frame rates?
__________________
Sprooty is offline  
Old 11-25-2005, 08:40 AM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 183
Default

Maybe it's overheating O_O
__________________

__________________
ASUS A7N8X-E Deluxe
AMD Athlon XP 3200+
Zalman CNPS7000B-Cu
OCZ 1GB Platinum PC3200 Rev2 Dual Channel
ATI Radeon 9800 Pro
Enermax Noisetaker 485W
2 x 80GB SATA Maxtor Diamondmax 10 on RAID 0
shenlingstyle is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.