seagate harddrive problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-15-2009, 09:35 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5
Default seagate harddrive problem

Hi guys,

I'm really in desperate need of help right now. My harddrive just died and all my essays and school stuff are in it and the due dates are within days.

So I turned on my pc this afternoon,did some stuff and turned it off,then i wanted to turn it on again but the harddrive is no longer detected by BIOS.The bios gives the typical message of no harddrive detected,plz insert boot media and press a key blah blah blah.i also noticed that the whole start up becomes incredibly slow,even for loading the bios setup. I bought this new pc during xmas and its just been a lil bit over 3 months.

seagate barracuda 7200.11 500Gbytes
motherboard is Asus P5QL Pro
4gig mem.
geforce 9800gt
intel 2.5Ghz

the machine's been perfectly normal for 3 months except very occassional blue screens,and now the hd is not dectected all of a sudden.

i did not install anything or remove anything in hardware/software,i tried a different sata cable for dvd-rw which is recognized by bios,plugging into a different sata plug on the motherboard,and nothing happens.

when i start the machine i can hear that there's a couple clicks in the harddrive,so obviously its still running,but after that its all silence and there's no activity at all thereafter.

does this indicate a dead harddrive that can only be replaced?is there any chance i can recover the data on the harddrive?


thx tons for any reply!!!
__________________

steve28 is offline  
Old 03-15-2009, 10:07 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: seagate harddrive problem

This happened like a day ago for me with the same drive. I fixed it by resetting the cmos, it was either that or the cable was loose (because i took it out and put it back in) so check the cables, if that does not do it, try a cmos flash.

EDIT: wait, the cmos flash fixed my 1tb drive, not the 7200.11, my bad.
__________________

__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 03-16-2009, 12:10 AM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
CrazeD's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maine
Posts: 3,736
Send a message via AIM to CrazeD Send a message via MSN to CrazeD
Default Re: seagate harddrive problem

A few batches of the 7200.11's shipped with bad firmware which sounds like it could be your problem.

Quote:
The common symptoms of this issue are that the drive on the next reboot will not be detected in BIOS. A variation of this issue is that the drive will be detect only at "0GB". You can hear the drive power up, the platters spin and the drive will look and sound perfectly fine. If your data is replaceable then your drive should still be under warranty. Seagate charges 20 dollars for return package service.
Re: Barracuda 7200.11 firmware- What we know... - Internal (ATA and Serial ATA) drives - Seagate Community Forums
__________________

Intel Q9400 | Gigabyte EP45-UD3P | G.Skill 2x2GB DDR2 1000 | XFX HD5870

Need website help? PM me!
CrazeD is offline  
Old 03-16-2009, 01:12 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5
Default Re: seagate harddrive problem

ok i tried to reset the cmos and it doesnt work.....im so ****ed for the essays....finished pretty much everything now its all gone!!!!

any suggestions on data recoverage?
steve28 is offline  
Old 03-16-2009, 01:31 AM   #5 (permalink)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: seagate harddrive problem

The 7200.11 drives were plagued by bad firmwares. Try flashing your drive with the newest firmware. You can check their site for the latest version. To flash your firmware you download an ISO file from Seagate's website, burn it to a blank CD, and use that CD to boot your PC. You must connect your hard drive to the computer's internal SATA ports (not a USB enclosure or USB adapter). Boot the ISO and follow the prompt. It will write the firmware to the drive and then reboot the PC. I updated my 7200.11 1.5TB to the new firmware for it and it is working fine (though I didn't have a problem before, but I just wanted to be sure it wouldn't break).
__________________

CalcProgrammer1 is offline  
Old 03-16-2009, 01:39 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5
Default Re: seagate harddrive problem

ok i will try that before taking the hd to the pc store where i bought my pc....hopefully it will work.

thanks very much for the info.
steve28 is offline  
Old 03-16-2009, 02:26 PM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
CrazeD's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maine
Posts: 3,736
Send a message via AIM to CrazeD Send a message via MSN to CrazeD
Default Re: seagate harddrive problem

The PC store can't do anything for it. You'd have to send the drive to Seagate.
__________________

Intel Q9400 | Gigabyte EP45-UD3P | G.Skill 2x2GB DDR2 1000 | XFX HD5870

Need website help? PM me!
CrazeD is offline  
Old 03-16-2009, 02:36 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5
Default Re: seagate harddrive problem

ok latest update.called seagate,turns out the only solution is sending the hd to seagate's data recovery centre.if they determine that the problem is caused by firmware issues,then the data recovery fee will be covered by seagate.
steve28 is offline  
Old 03-16-2009, 07:20 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 555
Default Re: seagate harddrive problem

ouch why Wasn't I notified of bad firmware issues on Seagate? I just bought a 1TB not to long ago >.<
Gothch1ck is offline  
Old 03-16-2009, 07:53 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: seagate harddrive problem

^once you get it, just flash the firmware.
__________________

__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Western Digital 1tb VS Seagate 1 or 1.5 tb yexusbeliever New Systems | Building and Buying 5 11-07-2008 09:16 PM
Problem with 3D graphics mordi05 Microsoft Windows and Software 6 12-10-2007 11:37 PM
Installation of Win. XP Problem DeXx15 Hardware Repairs and Troubleshooting 62 12-09-2007 04:48 PM
Dhcp leasing problem Kloppstock Computer Networking and Internet Hardware 12 05-13-2007 07:13 PM
cant find the problem... Jhill1 Hardware Repairs and Troubleshooting 13 05-07-2007 04:51 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.