Sata II - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-17-2006, 06:48 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 14
Default Sata II

Hi,

I have a western digital 1600jb IDE HDD, and added a WD2500KS sata II drive. I have problems with writing to the sata disk. Using WinRAR, i am unable to compress/extract files without the program freezing every few seconds, and i have noticed that when this happens, the cpu usage in task manager drops to around 0%.

Benchmarking software doesnt seem to show any problems, but when i try to copy files to/from the drive, or even from one partition to another, i experience slow transfers. Any help to get my drive working properly would be much appreciated.

THANKYOU.
__________________

raj177 is offline  
Old 05-18-2006, 02:55 AM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,172
Send a message via AIM to Win2kpatcher
Default

You will have a slight delay when writing from SATA to IDE because of the slightly lower transfer rates IDE offers. Especially if the SATA drive has say a nice large 8mb or 16mb cache and older IDE has a very small 2mb cache that can impact it as well. It can be a lot of things RPM of each drive etc etc..when you say slow how bad is it? Like copying 1GB of data from one drive to one drive how long does it take? We have a bout the same setup so I can see how long it takes on mine. Only thing is I have two SATAII drives.
__________________

Win2kpatcher is offline  
Old 05-18-2006, 04:20 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 14
Default

Hi,
the IDE drive has an 8MB cache, and has the same rpm as the sata driver. The sata drive has a 16MB cache.
With copying a 1gb file..it would take approx half an hour...with all the freezing every few seconds.
thanks for your reply.
raj177 is offline  
Old 05-18-2006, 06:36 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 559
Default

Man, something is definitely wrong there. A 1Gig file shouldnt take muck longer than about a minute on IDE drives, let alone SATA. What could be wrong? No idea!
__________________
AMD64 X2 4400+
DFI Lanparty Ultra-D
2GB Kingston Hyper-X (2-3-2-6)
TT Big Typhoon
eVGA 7900GT KO Superclocked (650/1650)
250GB Maxtor DiamondMax SATA2 HDD
Hiper Type-R 580W SLi PSU
19" Sony Trinitron CRT
magouster is offline  
Old 05-18-2006, 06:46 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 14
Default

yea its really weird...and its doing my head in...i dont know what is causing this, but could it be a driver problem?
raj177 is offline  
Old 05-18-2006, 06:54 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 559
Default

I'm not sure drivers will cause a slow down in copy speeds. If anything, it would mean the HDD wouldn't even be recognised. In what SATA port have you got the drive plugged? Is it SATA1? And check the IDE drive connections as well!
__________________
AMD64 X2 4400+
DFI Lanparty Ultra-D
2GB Kingston Hyper-X (2-3-2-6)
TT Big Typhoon
eVGA 7900GT KO Superclocked (650/1650)
250GB Maxtor DiamondMax SATA2 HDD
Hiper Type-R 580W SLi PSU
19" Sony Trinitron CRT
magouster is offline  
Old 05-18-2006, 07:04 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 14
Default

yea i've checked all the cables and conncection and everything...sata HDD is in the port that says sata0...is that alright?
raj177 is offline  
Old 05-18-2006, 10:54 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 14
Default

any suggestions?
thanks.
raj177 is offline  
Old 05-18-2006, 11:06 AM   #9 (permalink)
Super Techie
 
str8lazy's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 446
Send a message via ICQ to str8lazy Send a message via AIM to str8lazy Send a message via Yahoo to str8lazy
Default

May you should goto the western digital website, or if you have a utility like Partion Magic 8 or something so see if windows is recognising your drive properly. I think that it may think that you have a few less cylinders than you actually do and that may be rendering your performance.

Let us know what you find out.
str8lazy is offline  
Old 05-18-2006, 03:26 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 40
Default

try reinstalling the sata drivers
__________________

__________________
<img src=\"http://img467.imageshack.us/img467/6756/mysig1cn.jpg\" border=\"0\" width=\"454\" alt=\"Image Hosted by ImageShack.us\" /></a>
sypher0725 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.