SATA hard drive. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-23-2008, 05:02 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 4
Default SATA hard drive.

I have bought a SATA hard drive and it is plugged into the mother board and i tried to mess around in bios and it will not read the hard drive. Can anyone help me with this problem. Im sure you will need more info.
__________________

nvmywrx is offline  
Old 08-23-2008, 05:26 PM   #2 (permalink)
CECS Major
 
Chase's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Louisville, KY
Posts: 387
Send a message via MSN to Chase Send a message via Yahoo to Chase
Default Re: SATA hard drive.

Quote:
Originally Posted by nvmywrx View Post
Im sure you will need more info.
To help, we will most definitely need more info. Give us your current computer specs to start out with.

Do you have an OS currently installed on another hard drive in that computer?

Make sure you check your cables and confirm they are snugly connected to the hard drive because I have had this happen many times and 90% of the time it has been due to data or power cables that have shaken loose for whatever the reason. Also check the data connection to your motherboard.

-Chase-
__________________

Chase is offline  
Old 08-23-2008, 05:35 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 4
Default Re: SATA hard drive.

Quote:
Originally Posted by Chase View Post
To help, we will most definitely need more info. Give us your current computer specs to start out with.

Do you have an OS currently installed on another hard drive in that computer?

Make sure you check your cables and confirm they are snugly connected to the hard drive because I have had this happen many times and 90% of the time it has been due to data or power cables that have shaken loose for whatever the reason. Also check the data connection to your motherboard.

-Chase-
I am running windows Vista 64bit on another hard drive. I checked the cables i will try to check them again.

I have a intel core duo e4500 2.20 ghz
2gb memory
Asus P5nsli mother board.

what should my bios settings be at?
nvmywrx is offline  
Old 08-23-2008, 06:07 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
aaronkupen's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 1,848
Send a message via AIM to aaronkupen Send a message via Yahoo to aaronkupen
Default Re: SATA hard drive.

Check your motherboard manual, some sata ports are unable to handle booting into a hard drive. I know I had that problem with my ASUS p5k motherboard.
__________________
Desktop - Antec Sonata III
Intel Core i3 540
4 GB DDR3-1600 memory
ATI Radeon HD 5670
Windows Vista Business x64
aaronkupen is offline  
Old 08-23-2008, 09:33 PM   #5 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: SATA hard drive.

Hello,

Check in your BIOS. You might have to turn on the SATA Port that you hooked up the new hard drive to. I know that with my system i have to manually turn on my SATA Ports for them to work. If ont the hard drive will be connected but not recognized cause the port itself is turned off.

Cheers,
Mak
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 08-24-2008, 12:44 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 4
Default Re: SATA hard drive.

i tried to connect the sata to another port and checked all connections they are fine. I also switched the sata ports on in bios and still nothing. BTW this is just for a slave I am not trying to run windows off of it.
__________________

nvmywrx is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Adding IDE Hard Drive(s) to a SATA Hard Drive Rig digital_ninja2k System Upgrades 1 08-07-2008 03:33 PM
New Build SATA Drive Problem bendrichard Hardware Repairs and Troubleshooting 4 06-11-2008 11:46 AM
SATA hard drive issues. Cleardisappearer Hardware Repairs and Troubleshooting 3 01-22-2008 02:53 PM
SATA hard drive question RobertXYZ System Upgrades 5 01-17-2008 08:01 PM
Hard drive fails File Structure test tropicalfish Hardware Repairs and Troubleshooting 3 05-15-2007 01:37 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.