Running Sata 2 drive in IDE mode? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-18-2007, 06:07 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 326
Default Running Sata 2 drive in IDE mode?

Just had a couple questions. My motherboard shows that I am running my Sata 2 HDD in IDE mode. The manual says to run the Sata 2 drive in Sata 2 mode I need to make a driver disk. My two questions:

1. Is there a speed difference if I reinstall my OS and set the HDD to sata 2 mode?

2. I actually slipstreamed the Sata 2 drivers onto my XP CD. If I reinstall using that CD will I need to do anything special now or can I just change the setting in the BIOS to Sata 2 and reinstall. I recall when using the driver disk (which I have never done) that you need to hit the F6 key at the prompt when windows starts installing, will I need to do that if the drivers are slipped onto the installation CD?
__________________

Shafra is offline  
Old 03-19-2007, 02:28 AM   #2 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default Re: Running Sata 2 drive in IDE mode?

Quote:
Originally Posted by Shafra View Post
Running Sata 2 drive in IDE mode?
that shouldn't be possible
__________________

__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Old 03-20-2007, 02:43 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 326
Default Re: Running Sata 2 drive in IDE mode?

It's an Asrock 939 Dual VSTA motherboard. If you have any ideas, just let me know. It says in the BIOS the Sata 2 Western Digital Drive is running in IDE mode. It has an option to enable Sata 2. I'm just afraid to change it, and the manual seems to make it clear that if you want to run your Sata drive in IDE mode no sata disk is necessary, but running it in Sata 2 mode requires a driver disk. I'm not sure what this means.
Shafra is offline  
Old 03-21-2007, 11:39 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default Re: Running Sata 2 drive in IDE mode?

I take it you dont want to reinstall windows. The SATA preformance is much better than IDE.
As for just enabling sata you should be able to try it and reboot.If it dosn't work go back into and switch it back to IDE mode. I'll look around somemore and get back to ya.

RE: As to everywhere I've looked around you'll probably need to do a reinstall . But you can try to just switch it, but I dont think it will see the drive without installing the drivers.
sPlAtOiD is offline  
Old 03-21-2007, 11:56 AM   #5 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default Re: Running Sata 2 drive in IDE mode?

integrate the sata driver into your xp cd with nlite
__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.