Reboot issue - Page 3 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-07-2015, 02:33 PM   #21 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2015
Location: USA
Posts: 20
Default Re: Reboot issue

Ok. I can set it again tonight after work. Not convinced it is a heat issue though since it was happening on a cold start. I need to test it some more to be sure but I used fur mark today. With the CPU burn I never went over 77c no issues. However when I did the gpu stress. I would get either a shutdown or a restart around gpu temp 75c which is odd since I got much higher temps the other day with no problem.
__________________

Bloodweiser is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2015, 02:36 PM   #22 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Reboot issue

May not be a heat issue, but it's good to at least eliminate that possibility.

Have you tried only running single stick of RAM? I've seem Memtest not pick up errors sometimes.

I suppose I should have asked this before, but are all of your drivers up to date from the individual component manufacturers' sites, rather than from MSI?
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2015, 02:53 PM   #23 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2015
Location: USA
Posts: 20
Default Re: Reboot issue

Video card is for sure. Other than that I am not sure.
As for the ram. No i havnt. I don't even know where the other 2 sticks are. Has 12gig but there is only 1 4gig stick visible.
Bloodweiser is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2015, 02:58 PM   #24 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Reboot issue

Quote:
Originally Posted by Bloodweiser View Post
Video card is for sure. Other than that I am not sure.
As for the ram. No i havnt. I don't even know where the other 2 sticks are. Has 12gig but there is only 1 4gig stick visible.
Possibly under the keyboard.

Edit: did some quick googling while looking for a pic of your motherboard to see if there were RAM slots on the otherside (under the keyboard)...and this popped up:
http://forums.majorgeeks.com/showthread.php?t=276336

Sounds like it may be a GPU issue.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2015, 03:23 PM   #25 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2015
Location: USA
Posts: 20
Default Re: Reboot issue

Ya I had read that before. I suspect my gpu as well. Only difference is my problem will happen on both AC adapter and battery. What sux is if it is the gpu it doesn't look very easy to get another gtx 580m. If I am able to snag one I am looking at about $300 ouch. The question is do I spend that kind of $$ on a system that is 3 years old. Tough call considering it's a crap shoot as to if that's the actual issue.
Bloodweiser is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2015, 03:37 PM   #26 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Reboot issue

Quote:
Originally Posted by Bloodweiser View Post
Ya I had read that before. I suspect my gpu as well. Only difference is my problem will happen on both AC adapter and battery. What sux is if it is the gpu it doesn't look very easy to get another gtx 580m. If I am able to snag one I am looking at about $300 ouch. The question is do I spend that kind of $$ on a system that is 3 years old. Tough call considering it's a crap shoot as to if that's the actual issue.
Have you tried running MSI Kombuster to stress test your GPU?

You could look into prices for something like a 680m or 770m instead of a replacement 580m... though it sounds like you'd need a different heatsink assembly as well (or a way to modify your existing heatsink):
MSI GT783-625us video card upgrade
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2015, 03:45 PM   #27 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2015
Location: USA
Posts: 20
Default Re: Reboot issue

Would have to check wattage to I would think. Rather not have to replace the psu too. From what I saw looking the other day I can upgrade to a 680m without changing heat sink or psu. But ya I will look into it some more. The 680m is not any easier to find. There is stuff on ebay but not something I can snag off of newegg.
Bloodweiser is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2015, 03:48 PM   #28 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Reboot issue

Quote:
Originally Posted by Bloodweiser View Post
Would have to check wattage to I would think. Rather not have to replace the psu too. From what I saw looking the other day I can upgrade to a 680m without changing heat sink or psu. But ya I will look into it some more. The 680m is not any easier to find. There is stuff on ebay but not something I can snag off of newegg.
Nope, for mobile GPU's you're pretty much going to have to go on eBay (maybe Amazon if you're lucky). RKComputers is a certified reseller of parts too...but they're fairly spendy.

As for power consumption:
580m = 100W
680m = 100W
770m = 75W

So a 580m and 680m would be fine power-wise.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2015, 03:50 PM   #29 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2015
Location: USA
Posts: 20
Default Re: Reboot issue

A 770 uses less power? Or was that supposed to be 175?
BTW I appreciate your time and help. I do ok but this is starting to get a bit beyond me haha. Good to talk to knowledgeable ppl.
Bloodweiser is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2015, 03:59 PM   #30 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Reboot issue

Quote:
Originally Posted by Bloodweiser View Post
A 770 uses less power? Or was that supposed to be 175?
BTW I appreciate your time and help. I do ok but this is starting to get a bit beyond me haha. Good to talk to knowledgeable ppl.
Correct, it uses less power.

Though, if you're looking at a 770m...that's around $600... and you might as well just invest in a new laptop for that much. You can get a good used gaming laptop off of eBay or Amazon for <$1k, and then you could even sell the GT783R you have right now As-is for some decent cash.

For example, I got my GT780DX for <$800 used...was in great condition. Recently upgraded to a GT70 2oc-059us for $1k off of eBay, and sold my GT780DX for around $750 (since it was still in fantastic condition).

And no problem, glad to help out when I can .
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Reboot Into Windows/Reboot Into Linux icons CalcProgrammer1 Linux and Open Source 0 10-22-2008 07:27 PM
Disable Blue screen of death auto reboot microsoftne Tips, Tricks & Tutorials 3 05-30-2003 06:30 PM
create reboot and shutdown icons microsoftne Tips, Tricks & Tutorials 5 05-29-2003 09:47 AM
Remote Reboot edgehost Monitors, Printers and Peripherals 1 11-18-2002 04:27 PM
XP setup-reboot loop rlee Microsoft Windows and Software 2 10-24-2002 03:39 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.