random system lockup=shutdown - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-03-2006, 05:38 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 711
Default random system lockup=shutdown

ill be surfing the web, all of a sudden my system will lock up and then it wont respond so i have to manuely shutdown by the power button. i dont think its over heating as i have a massive airtube connected to my computer from the outside and my case temp runs from 22-30 c and my gpu runs at about 34 and my cpu runs at bout 34 also. its been doing this for awhile even before i placed the tube their 9so dont blame it on my tube, i love the tube)
i could be doing anything when it locks up

-AMD Athlon 64 3000+ Venice 800MHz FSB 512KB L2 Cache Socket 754 E6 Processor
-GeIL Value 1GB (2 x 512MB) 184-Pin DDR SDRAM Dual Channel Kit System Memory
-80 gig WD hdd ide
-7800gt pny
-SB audigy 2
-500 watt aspire psu
-EPoX EP-8NPA SLI Socket 754 NVIDIA nForce4 SLI ATX AMD Motherboard

any suggestions?
ive updated the drivers for everything ive tried disabling different hardwares ive tried different video cards. ran scandisk, virus scanned ran ad aware. disabled programs that arnt required to bootup. just general maitnence that i ussually performed.
__________________

__________________

IYAOYAS...lol
æArchOAngelæ is offline  
Old 01-03-2006, 06:56 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
RicoDirenzo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,102
Default

It would start with the PSU!!!!! Swap it out with another form a friend whatever and see if the problem persists. If it does then we'll have to look at other issues such as memory or mobo ground leakage voltages etc. which I will coach you on if you arn't aware of PSU back testing proceedures.
__________________

__________________
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Old 01-03-2006, 07:05 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 711
Default

never tested psu;s ive never owned but 2 and never had a problem with the first one. itd be great if you could help me test it of tell me procedures to follow
__________________

IYAOYAS...lol
æArchOAngelæ is offline  
Old 01-03-2006, 07:12 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
RicoDirenzo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,102
Default

Do the swap thang first! Tell me the results and then I'll be happy to help you wiht the rest if that is not the problem. I may be wrong, but I believe it is the PSU!!!
__________________
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Old 01-03-2006, 07:33 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 711
Default

i have no clue how long it will take to find out, i dont know what to do find out and make it lock up.and my old one is a like 400 watt psu.
__________________

IYAOYAS...lol
æArchOAngelæ is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.