Random Restarts... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-05-2005, 07:14 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2
Default Random Restarts...

I read the sticky and that didn't really help me, I really want to explain exactly what happens.

Well when I turn my computer off right when it is shut down and all the fans stop, it comes up on my screen "Sleep Mode"

This is what happens...

When I play any game that demands performance from your Video Card after a while it restarts. But what it does is, the screen goes black but the fans keep going the light is still on, on the front of the case, but it says "Sleep Mode" on my screen. If I press the restart button nothing happens, so I have to hold in the power button for 5 secs to turn it off and then turn it back on.

It isn't overheating cause I have a room fan going on the side of it and my Mainboard temp is 37 degrees, Power/Aux temp 36 degrees, Harddisk temp 29 degrees. Nothing is running hot.

I did the PSU calculator and I have like about 30 watts over what it said I needed.

This computer is only new still I got it in July.

I have an ATI Radeon X800.
1gb RAM.
3.2 Ghz Intel Pentium 4.
300w Power supply.
Exhaust fan on CPU, Case fan and a PSU fan.


My brothers computer also does it, when he trys to play BF2 right when he clicks on "Join Game" his will restart. They are completely different computers and when don't run off a network.

We figured it had something to do with either the Video Card failing or somwthing, or the PSU not giving the Video Card enough power to do what it needs to do.

Also the computer has never restart outside of a game.
You can't wake up the computer, none of the keys on the keyboard will wake it up.

Any help will be appreciated.
Thankyou.
__________________

BlackCougar is offline  
Old 11-05-2005, 09:06 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

i think the video card aint getting enough power cause the X800 series really need at least a bare minimum of 400+W and perferably 500W
__________________

__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 11-05-2005, 09:57 AM   #3 (permalink)
o29
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 16
Default

I've had this same problem happen to me, and I have a 400W PSU. I have a bunch of other random things wrong with it, too, though.

I also have a weird problem where it won't detect my video card sometimes when I boot. I'm assuming that they're related. It tells me the video card isn't connected to the power supply, even when it is. If i wait about 5 minutes, it usually works after.
o29 is offline  
Old 11-05-2005, 10:00 AM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

Most likely a power supply issue. If your using garbage no name brand PSU's in a peformance gaming computer this happen's
DJ-CHRIS is offline  
Old 11-05-2005, 10:47 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1
Default

Yeah I really think that this is a PSU problem too. I have a 550w PSU just because I dont want that to risk happening and I know I will be upgrading my graphics card soon
Helbreather is offline  
Old 11-05-2005, 06:45 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2
Default

My PSU is called a Auriga 300w Power Supply.

What do you suggest I get?
BlackCougar is offline  
Old 11-05-2005, 06:51 PM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

antec 500W powers supply
__________________

__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.