PXE-E61: Media test failure, check cable - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 02-12-2008, 05:06 PM   #1 (permalink)
True Techie
Join Date: Sep 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 131
Default PXE-E61: Media test failure, check cable

I just got a brand new, not refurbished hard drive and keep getting these two messages:


I cannot boot from my XP disk as it just keeps repeating that message every few seconds.

I did the f12 and recognizes the hard drive, and made it restore defaults even thought I've never changed anything from the default.

I've tried moving the jumper cable around and it does make some difference as it won't recognize the HD in one configuration.

The new hard drive is a hitachi ATA/IDE 7200 rpm unit going into an HP laptop.

Any advice as to what I need to do to make this work is appreciated and since this is something I have never done before I would appreciate it if you could be as specific as possible.



JB Rekit is offline  
Old 02-12-2008, 06:44 PM   #2 (permalink)
Private Joker
carnageX's Avatar
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 23,135
Default Re: PXE-E61: Media test failure, check cable

1) Make sure the drive is secure.
2) Disable "Boot from LAN" in the BIOS...this seems to fix it most of the time.

I've seen this error quite a bit w/ PC's that are brought in to where I work.

Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 02-13-2008, 05:10 PM   #3 (permalink)
True Techie
Join Date: Sep 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 131
Default Re: PXE-E61: Media test failure, check cable

I did disable the boot from network in the BIOS and it did make the message go away, however now when it boots, it just keeps blinking a little cursor in the top left hand corner and never goes away (at least not in 4-5 min which is all I waited twice)

I appreciate the help and am open to more suggestions as this did make it act different.
JB Rekit is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'PXE-E61:Media test failure, check cable...' Please help me. Drizzt New Systems | Building and Buying 19 12-22-2007 11:07 PM
media test failure?? Shane12m Microsoft Windows and Software 8 07-19-2007 11:31 PM
User Locked Out of Account....Its Weird Though.... qbbraveheart Computer Networking and Internet Hardware 2 05-07-2007 08:58 AM
WinXP Pro 32bit or 64 bit? ZeeLex Microsoft Windows and Software 6 04-07-2007 02:12 PM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:49 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.