PSU/GFX Issue - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-11-2009, 06:06 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 12
Angry PSU/GFX Issue

Hey again

Well, after my previous thread about my GFX card, i'll try and explain my main problem as simply as I can, although I'm really confused right now...

I've been using my desktop for gaming, nothing more, so it's always kept up to date and never once had a problem.
Just over a week ago I updated; Nvidia Drivers (I have 8600 GTS), Sound card drivers (SB X-FI) and also Installed the latest Ventrilo for gaming.

Approx. 2 days later while playing WoW, I get a crazy distortion appear:
http://img217.imageshack.us/img217/4469/screenal5.jpg

So I turned off the PC but it wouldn't reboot, the fans started and it was 'running' (No beeps) but nothing on the monitor at all. I tried a 2nd monitor but it was clear it's a hardware problem. Next morning it's working fine.. but again; major distortion when playing WoW and constant freezing.

After sending the PC away to a techie to reseat everything, update it all and general check over, they found nothing wrong.
PC is back today, I load WoW and again; just constant freezing every 2 seconds, reboot the PC and yep... it doesn't turn on.

My question is: Im pretty sure it's a game issue, according to forums I'm not alone. But then why is my PC basicly refusing to work after this breakdown? Could it be a PSU failing, or perhaps the GFX card failing?

Note: every other game works perfectly fine.
__________________

Narzal is offline  
Old 02-11-2009, 06:08 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
AMDSCOrPiO's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 613
Default Re: PSU/GFX Issue

could be a gpu heat issue, or maybe the card is bad.
__________________

__________________
AMDSCOrPiO is offline  
Old 02-11-2009, 06:12 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 12
Default Re: PSU/GFX Issue

I've been checking the temperatures and nothing is out of place, the shop had my PC for a week and have pushed it to it's limit. Only WoW causes the problem.

And yeah the card could be bad, but why does no other game cause any problems? And why would it prevent it starting at all? Even the shop couldn't work it out
Narzal is offline  
Old 02-11-2009, 06:26 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: PSU/GFX Issue

have you cleared the cmos? you can do this by removing the watch looking battery from the mobo and leave it out for about 5min.

is this a prebuilt? can we have specs?
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 02-11-2009, 06:52 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 12
Default Re: PSU/GFX Issue

The shop took it apart and completely rebuilt it so they probably did that with the Cmos, im not really that technical. I can fit bits but that's it.

I'll post specs when I can finally get it turned on, I don't remember all of it.

I know it has 2gig RAM, 8600GTS 256MB GDDR3, the rest Im not too sure of, will update asap.

All I can say it's been running the games for a year with no problems so it's definitely capable, the WoW forums state I'm not alone with the freezing/graphic issue so it's mainly the boot problem bugging me.
Narzal is offline  
Old 02-11-2009, 07:00 PM   #6 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: PSU/GFX Issue

so it is a prebuilt?

it sounds like the either the ram or video card is bad.
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 02-11-2009, 08:57 PM   #7 (permalink)
Yee Ol' Salt
 
Hampton's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: USA
Posts: 642
Default Re: PSU/GFX Issue

So now you have takin it to the shop after it stopped working? and it's working now? or no? if it doesn't boot now then take out your GPU and try booting with out it.. if you hear it boot normally but obviosly you wouldn't see it cause your GPU is not in it's slot.

if it boot's fine without the GPU (you will hear it post/beep) then the GPU is bad..
__________________

Find my post helpful? IF so please rate me by clicking the green check mark under my avatar.





:D Antec 300|M3N72-D|AMD PHM II X3 BE 720 3.0ghz (CodeName "Heka")|OCZ Stealth Xtreme 600w|2 two gig OCZ DDR2 1066 gold 4 GB of Ram|BFG-GTX 260 512||Samsung 42" Plasma| XP x86 sp3 /Vista x386 and x64|
The face I make everytime I'm on my machine :eek:
Hampton is offline  
Old 02-12-2009, 04:59 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 12
Default Re: PSU/GFX Issue

The PC just won't boot up anymore nothing but black screen, can hear the fans going etc but it's just not actually booting up.. :/

I'll try removing the GPU but I doubt that's it :S
Narzal is offline  
Old 02-12-2009, 05:31 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 12
Default Re: PSU/GFX Issue

Ok removed the GPU and booted up, the fans go and everything but obviously I can't see anything on the screen.. which is the problem I have, even when the GPU is in lol :/
Narzal is offline  
Old 02-12-2009, 05:39 AM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default Re: PSU/GFX Issue

sounds like a bad GPU to me, though it could be the power supply. those symptoms definitely imply a hardware problem.
__________________

Nitestick is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Asus M3A78-T Raid 5 Rebuild Issue Draconus Hardware Repairs and Troubleshooting 4 11-11-2008 03:22 PM
Funky Audio Issue Lexluethar Computer Audio and Multimedia 11 09-17-2008 03:32 PM
Crysis 1.2 patch dario03 PC Gaming 34 08-29-2008 02:42 AM
Seeminly Unsolveable Problem! Reply ASAP! yoshi1476 Microsoft Windows and Software 44 06-13-2008 12:48 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.