ps2 ports acting up, is it the motherboard? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-19-2007, 10:48 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 67
Default ps2 ports acting up, is it the motherboard?

I was having problems with this last night, I thought it was the I/O shield that came with the motherboard. I had to take out the motherboard to get the I/O shield off, but the ps2 ports are still acting up.

This is what happens:

I turn the pc on and the keyboard lights up, it works when I need to go into BIOS. However, as soon as XP loads, the keyboard goes offline.

Also, the mouse does not work when the keyboard is hooked up and the Post doesn't give a warning when the keyboard is not hooked up.

Basically, I can use a USB or PS2 mouse without a keyboard. But the keyboard just doesn't work after XP boots up.

All other ports on my motherboard work, and I'm not having any other problems with the motherboard except the ps2 ports.

I don't have both USB keyboard and mouse right now.

Motherboard specs:

MSI K8MM3-V... I'm building this for my father so I'm keeping it at a budget.


Thanks in advance to those who help.
__________________

__________________
Current PC Build:

MSI Motherboard K8MM3-V
AMD Sempron 3000+
WD 160GB IDE h.d.d
LC 52x cd-rw
1 GB G.Skill RAM
cnelson8611 is offline  
Old 01-19-2007, 10:57 AM   #2 (permalink)
Master Techie
 
baronvongogo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United Kingdom, Warrington
Posts: 2,756
Default

tried unplugging the keyboard in windows and plugging it back in?

making sure USB keyboard in the BIOS settings is turned off.

try going into safe mode and seeing if the keyboard works then.

install all the motherboard drivers.
__________________

__________________
baronvongogo is offline  
Old 01-19-2007, 11:00 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 67
Default

I have tryed unplugging and plugging it back in in Windows.

All the drivers are already installed, except the sound drivers. It recommends I have DirectX7 before installing and I'm not sure if Windows comes with that automatically or not.
__________________
Current PC Build:

MSI Motherboard K8MM3-V
AMD Sempron 3000+
WD 160GB IDE h.d.d
LC 52x cd-rw
1 GB G.Skill RAM
cnelson8611 is offline  
Old 01-19-2007, 11:04 AM   #4 (permalink)
Master Techie
 
baronvongogo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United Kingdom, Warrington
Posts: 2,756
Default

I doubt directx is the problem. sounds like it could just be a bad PS2 port you can easily get a PS2 to USB connector like these:

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16812101117
__________________
baronvongogo is offline  
Old 01-19-2007, 11:07 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 67
Default

How easy is it to get a replacement board from Newegg?

It's brand new and would like to see if I can get a replacement if that is the case
__________________
Current PC Build:

MSI Motherboard K8MM3-V
AMD Sempron 3000+
WD 160GB IDE h.d.d
LC 52x cd-rw
1 GB G.Skill RAM
cnelson8611 is offline  
Old 01-19-2007, 11:10 AM   #6 (permalink)
Master Techie
 
baronvongogo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United Kingdom, Warrington
Posts: 2,756
Default

no idea I dont shop at newegg im European. But lets wait there might be solutions

do you have service pack 2 installed?

are you sure you plugged it into the purple connector not the green one?

try going into device manager in windows right click my computer choose properties then go to hardware, device manager see if you can see any yellow ! or a keyboard present anywhere.

EDIT: also try BIOS update it can solve this problem sometimes
__________________
baronvongogo is offline  
Old 01-19-2007, 11:14 AM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 67
Default

I do have service pack 2 installed

I have made sure that the keyboard/mouse is plugged into the correct ports

I went into Device Manager last night and it did not have a yellow ! beside the keyboard and lists a generic driver for the keyboard.

May I add, the keyboard and mouse that I'm using for it are the same I am using now, so I know they work. I'll be buying him a different keyboard/mouse.
__________________
Current PC Build:

MSI Motherboard K8MM3-V
AMD Sempron 3000+
WD 160GB IDE h.d.d
LC 52x cd-rw
1 GB G.Skill RAM
cnelson8611 is offline  
Old 01-19-2007, 11:15 AM   #8 (permalink)
Master Techie
 
baronvongogo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United Kingdom, Warrington
Posts: 2,756
Default

Then I would upgrade the BIOS iv read a few posts online where that has helped.
__________________
baronvongogo is offline  
Old 01-19-2007, 12:28 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 67
Default

Thanks for your help.

I went into safe mode with just the keyboard and it did work. I tryed the the mouse in the ps2 port but it didn't work, I placed the USB mouse in and it did work.

So basically, the ps2 keyboard works now but the ps2 mouse does not, which is okay since most mice work on USB now anyway.
__________________

__________________
Current PC Build:

MSI Motherboard K8MM3-V
AMD Sempron 3000+
WD 160GB IDE h.d.d
LC 52x cd-rw
1 GB G.Skill RAM
cnelson8611 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.