Problem with processor speed - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-01-2006, 11:34 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 3
Default Problem with processor speed

In the control panel on system information it says my computer runs at 900 mHz when you click on it once. Then when you close the window and open it again it says it is at 1.8 gHz(the speed it's supposed to be). What could be wrong?
__________________

tubs.of.fun is offline  
Old 07-01-2006, 11:52 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
FlashDude's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: NB, Canada
Posts: 1,232
Send a message via MSN to FlashDude
Default

amd cool and quite, or is this a laptop?
__________________

__________________
FlashDude is offline  
Old 07-01-2006, 05:33 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 3
Default

this is a desktop and it's an AMD sempron chip
tubs.of.fun is offline  
Old 07-01-2006, 05:40 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
FlashDude's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: NB, Canada
Posts: 1,232
Send a message via MSN to FlashDude
Default

boot into the bios and disable cool and quite. AMD's derate the cpu (stepping) when there is no load. Have you installed the cool and quite software that came with your board? If you have you can monitor it buy just opening the software.
__________________
FlashDude is offline  
Old 07-01-2006, 09:09 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 3
Default

I'm no computer wiz by any measure so...
I did not install any cool and quite software
But why would it say it's 900 mHz once then open the window again and it says it's 1.8 gHz
I also don't think I know how to stop the cool and quite...
Booting into the BIOS is like holding down esc when you boot the computer right?
Then what?
tubs.of.fun is offline  
Old 07-01-2006, 09:41 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 841
Default

Yeah, you boot into the BIOS by pressing whatever button your computer tells you to press soon as it turns on. Then you simply look through for a Cool n' Quiet option and turn it off.
__________________
NathanM is offline  
Old 07-02-2006, 01:45 AM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Sep 2005
Location: N/A
Posts: 1,486
Default

usually the Delete key gets you into the BIOS. Just tap it a few times before you see the POST screen.
__________________

Vybuni is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.