Problem with my USB - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-21-2006, 11:46 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 17
Default Problem with my USB

All of my 8 USB ports are not working anymore. I do not know what is wrong with my pc. I've opend it up and checked everything out but nothing is out of place. My pc says that everything is running when I troubleshoot the drives. When I insert my jump drive it powers on but the computer does not detect it. Does anyone know what is wrong with my drives? I am running a Windows 2000 NT. Please reply if you know anything that could help me. Thanks.
__________________

Rune20 is offline  
Old 03-21-2006, 02:00 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 268
Default

Are they enabled in the BIOS and it may be worth reinstalling any USB specific drivers needed for your PC. Ie the ones that came with your motherboard or whatever else you may be using.

If the problem continues please post what happened when you checked those suggestions and some more specific system information.
__________________

__________________
jono199 is offline  
Old 03-21-2006, 02:25 PM   #3 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

What does it say in device manager, Under USB Host controller it should either say "This Device Is working Properly" and there are no Signs/!! over the devices, And if they aren't working there will be !!! over them..

Double click it to see the specific problem.

What did you do just prior to this occurence? Any added software or hardware? Any settings changed?
Ste is offline  
Old 03-21-2006, 02:27 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,533
Default

install the chipset driver it will likely resolve it
jeremy is offline  
Old 03-21-2006, 02:33 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 2,932
Default

Are you trying with just the thumbdrive? Try another USB device. Something that's not a storage device...like a mouse or keyboard or something.
__________________

-----------------------------------------------
Don\'t hate the player...Hate the game...
ShoobieRat is offline  
Old 03-21-2006, 03:54 PM   #6 (permalink)
Law
Wizard Techie
 
Law's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200
Default

Do you have the latest service pack 4 installed?
Law is offline  
Old 03-21-2006, 04:21 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 17
Default

Yes I have the latest service pack installed. I have tried using my mouse and it does not work either. I have done no hardware changes to my pc. It says that the device is working properly in all of my drivers. I dont understand whats wrong I think I might need to update my BIOS. Any other suggestions?
Rune20 is offline  
Old 03-21-2006, 04:26 PM   #8 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

I would try it, Make sure its the right one before doing it..

See if you can't uninstall the USB Drivers then reinstall them also.
Ste is offline  
Old 03-21-2006, 09:46 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 17
Default

I updated my Bios it didnt do anything. Uninstalling the drivers and reinstalling them didnt do anything either. If this helps any, I'm running an ASUS P4P800 SE motherboard.
Rune20 is offline  
Old 03-21-2006, 09:51 PM   #10 (permalink)
Law
Wizard Techie
 
Law's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200
Default

Try disabling "USB 2.0 Controller" and enable "Legacy USB Support"

Or vice versa, which ever version is your USB device. Supposely 2.0 is backward compatible with 1.1, but sometime issue can arise.
__________________

Law is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.