Problem with my Souncard - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-01-2007, 10:59 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 8
Default Problem with my Souncard

Hi everyone,

I just recently upgraded my comp and picked up a an asus a8v-vm mobo wit an amd athlon 3000+ chip.....i have a creative audigy 2 value soundcard and a geforce 7600gt graphics card....


Ok the problem is that my soundcard does not seem to be functioning properly....as in all i hear is static along with the song in the back ground...i've tried everything i know to fix the problem but nothing seems to work....


Sometimes it plays the songs properly and then all of a sudden it just breaks out in this crackling which varies along with the song i'm playing


i've re-installed my OS, disabled the onboard soundcard...updated the drivers....but all to no use....the problem still persists....


Can anyone help me out..


Roshan
__________________

Roshanpicardo is offline  
Old 01-01-2007, 11:58 AM   #2 (permalink)
Org
True Techie
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 138
Default

Did you try different earphones/speakers? maybe the wires/itself is damaged.

Make sure you sound card is fully hooked in? Take it out/put it back in.
__________________

__________________
AMD Phenom II X4 955 Black Edition
-ARCTIC COOLING Freezer 64 Pro 92mm CPU Cooler
OCZ Reaper HPC 4GB (2 x 2GB) 1600
GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P 790X Motherboard
XFX Radeon HD 4850 1GB GDDR3
Western Digital Caviar Black 500GB 7200 RPM Hard Drive
Vista Home Premium 64-bit
Antec Three Hundred Black Tower
Org is offline  
Old 01-01-2007, 10:47 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 8
Default

well i had actually connected a friends creative 2.1 speakers to check whether it was happening only on my speakers but i got the same crackling and distortion on his speakers too.

I'm guessin its a hardware conflict because my drivers are installing properly.....

It was working for a couple of days and then all of a sudden i cud hear this very loud distortion that kept playing with the song....

i have an asus a8v-vm board and a creative audigy 2 value pci card....


Roshan
Roshanpicardo is offline  
Old 01-01-2007, 10:59 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 146
Default

It could also be a flat out defective card, but there's a few things to check first.

1, try moving your soundcard as far away from other components as possible. Strangely I've actually had a soundcard get interference from being too close to a graphics card once. Twas odd.

Did you soundcard come with any software? If it did, try adjusting the settings in there or else flat out removing the software. I've had a couple customers call me out to fix "Sound Distortions" where it turned out it was a setting in the software that came with the card.

Finally, try a new card, it could honestly just be a defect in the card itself.
__________________
http://www.geocities.com/signature_s...dphxnoedge.jpg
System: Athlon 64 X2 3800+
EVGA Geforce 8600 GTS 256mb PCIE
ECS (pile of crap) Mobo
1.5 GB Corsair PC3200
Soundblaster Audigy Pro
Windows XP Pro, Lemming Optimized.
ShackledPhoenix is offline  
Old 01-02-2007, 06:36 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 8
Default

Hi,

The card used to work properly on my old mobo.....its after i purchased the new mobo that i'm gettin this problem.

Cud it be a compatibility problem....the creative audigy 2 value is a 24 bit card and i have a a8v-vm.....


The card and the video card are a couple of inches apart so i dont think its interference.

Thought its something to do with the interupt controller.


Roshan
Roshanpicardo is offline  
Old 01-02-2007, 02:24 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
networkgeek's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: TN
Posts: 367
Default

Quote:
Originally posted by Roshanpicardo
Hi,

The card used to work properly on my old mobo.....its after i purchased the new mobo that i'm gettin this problem.

Cud it be a compatibility problem....the creative audigy 2 value is a 24 bit card and i have a a8v-vm.....


The card and the video card are a couple of inches apart so i dont think its interference.

Thought its something to do with the interupt controller.


Roshan
does your mobo have onboard sound? have you tried disabling that in the bios and then see if you notice any difference?
networkgeek is offline  
Old 01-03-2007, 12:48 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 8
Default

yupe, my mobo does have an onboard sound card

i did disable it in the bios but that dint help.

Sometimes the card works and i can play my mp3 without any distortion or crackling...but then all of a sudden out of nowhere the audio disappears and all i can hear is crackling and distortion in sync with the song... and it becomes worst when i play games.

Thats why i have a feeling its one of them irq things that giving me a problem or the SPDIF thing whatever that is.

Roshan
Roshanpicardo is offline  
Old 01-03-2007, 03:59 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 72
Default

Quote:
i've re-installed my OS, disabled the onboard soundcard...updated the drivers....but all to no use....the problem still persists....
But have you tried reinstalling the drivers? Dunno if that will help or not.

My experience was that if your sound card is doing that, its probably faulty. Although I have fixed one once where all I did was clean the contacts and clean off all the dust (including the port on the mobo and the little holes where the audio jack goes in)

Don't suppose you or your friend has a spare sound card lying around to test do ya?
__________________
<a href="http://www.flashyflashy.net" target="_blank">flashyflashy.net</a>
darkninja is offline  
Old 01-04-2007, 12:08 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 8
Default

yupe, i've even re-installed the drivers but that dint work....will try cleanin the port and the slot and see if that makes a diff...


I'll have to ask around to see if anyone has a spare soundcard.


Will sit with my pc this weekend and try everything out......hopefully wont have to re-install the Os, cuz thats a pain to do.....

Roshan
Roshanpicardo is offline  
Old 01-04-2007, 03:39 AM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 72
Default

Oh heres an idea! How about Windows Update?
__________________

__________________
<a href="http://www.flashyflashy.net" target="_blank">flashyflashy.net</a>
darkninja is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.