Problem with my 320gb Western Digital Hard Drive - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 08-21-2006, 02:09 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Aug 2006
Posts: 5
Default Problem with my 320gb Western Digital Hard Drive


I am having some problems with my Western Digital 320gb hard drive. When i load up the pc, windows starts and the desktop loads up etc. I then go into "My Computer" and the drive is present, i can access it and brouse through files. But it disapears from 1 minute to 20 minutes after complete load up. I currently have 2 hard drives in the pc, a 40gb master (containing windows) and a 120gb slave (containing programs and media). I attached the 320gb onto my other IDE cable and set it as master and connected it to the end IDE connector. I did this just so that i can transfer all my files on my 120gb over to my 320gb.

Does anyone know why the drive is simply disapearing without warning?

If you need any further information please let me know and i will help as much as i can.

Many Thanks,
Andy Gray

AndyGray88 is offline  
Old 08-21-2006, 02:28 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
FlashDude's Avatar
Join Date: Apr 2006
Location: NB, Canada
Posts: 1,232
Send a message via MSN to FlashDude

That should work, humm with the hdd as the master I assume you are setting the jumpers on the cd/dvd drive as the slave? If so try making the cd/dvd drive the master. Some burners are picky they have to be the master and the third hdd as the slave. Just because it is the slave you still should be able to transfer files to it with no problems.

Edit - something else to consider maybe the PSU can't handle the load and is crapping out.

FlashDude is offline  
Old 08-21-2006, 03:34 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Aug 2006
Posts: 5

I currently have a 500W "BigFan" PSU so i dont see why it can't support it.

I have set all the jumpers corectly and the problem persists. I am currently running a bad sectors test to see if thats what is causing the problems.

I havnt tried switching the dvd drive the master etc. just yet, but if the sectors test fails, that will be my next cause of action.

Thanks for the help,

EDIT: I have completed the bad sector scan and disconnected the dvd drive. Loaded up pc and tried to access a folder on the 320.

The mouse always freezes for about 5-10 seconds before the hard drive disappears.
AndyGray88 is offline  
Old 08-22-2006, 10:44 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Aug 2006
Posts: 5


I believe i have narrowed it down to what the problem is.

Please see the attached image.

It looks as though the Seek Error Rate test failed. The results can be seen on the attached image. Everything else passed.

Is there any way i am able to fix this problem, as i would really rather not send it off to be replaced as i would lose all my data on it and have to pay for postage.


AndyGray88 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:09 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.