Problem with HDD and CDD on same IDE cable - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-28-2008, 04:48 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 2
Default Problem with HDD and CDD on same IDE cable

My motherboard only has one IDE port, and I want to use a Hard drive and a Disk drive on it. I have an IDE ribbon with three IDE connectors on it (including the one that connects to the motherboard). When this ribbon is only connected to my Hard Drive my OS will load fine, and everything works. But when I attach my CD drive it ALWAYS tries to boot from the CDD, no matter what. I've gone into setup, and the boot menu and all that. How do I make it boot from the Hard Drive? I think it may have something to do with the Master/Slave settings with the jumpers, but my HDD's picture explaining the jumper positions has worn off, so I don't know what position its in. And I don't know what position it should be in. Can anyone help me?
__________________

happypandaface is offline  
Old 08-28-2008, 06:12 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 999
Default Re: Problem with HDD and CDD on same IDE cable

Set the CD drive to slave and give it a try.
__________________

KurrentEweser is offline  
Old 08-28-2008, 09:25 AM   #3 (permalink)
AKA , gt7sanremo
 
Evolv's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Harrisburg,PA
Posts: 1,240
Default Re: Problem with HDD and CDD on same IDE cable

I had the same problem before. Just try swapping connectors, like try putting the connector that is in the hdd to the cd drive. Mine has 3 different connectors and are colored different. Blue connector is for the System, Gray connector for Slave, and Black connector for Master.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

Random movie quote to make you seem hip and "with it":
"Please take the chairs away. I don't like them. The big one is staring at me and that short one is being very droll."
Evolv is offline  
Old 08-28-2008, 06:17 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 51
Default Re: Problem with HDD and CDD on same IDE cable

Well make sure the master slave configurations are done correctly. Try swapping
drive positions on connecter. If nothing works try a different cable.

Sam
Highlandcomp is offline  
Old 08-29-2008, 03:28 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 2
Default Re: Problem with HDD and CDD on same IDE cable

Wow, switching connectors worked. Thanks guys. Thats the last thing I would have tried. My friend told me it didn't matter where they were plugged in.
happypandaface is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.