Primary Master Hard Disk error? really need help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-16-2010, 10:21 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 3
Unhappy Primary Master Hard Disk error? really need help

Hey guys, first off, I must tell you I'm no engineering guy and I don't understand anything about this.

Basicly, I started getting this error a few months ago, when I turned on my pc, it was stuck on its very first screen, and after I waited, it gives me an error saying "Primary master hard disk error. Press f1 to resume"

My hard drive is NOT broken, and it's NOT damaged, I can guarentee you that.
I think it was because I was once messing up with the boot settings in windows...

but now, it's really hard for me to turn the PC on because it always gives me that message, and rarely goes to Windows.

Again, this is no hard drive problem... well, it can have a problem, but it's not broken or damaged.

Can you please help me in a way I could understand?
__________________

irllneedhelp is offline  
Old 07-16-2010, 10:39 AM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Primary Master Hard Disk error? really need help

What version of Windows are you running, and do you have a Windows disc for that version?
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 07-16-2010, 10:54 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 3
Default Re: Primary Master Hard Disk error? really need help

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
What version of Windows are you running, and do you have a Windows disc for that version?
I am running Windows XP, and yes, I do have a disk.
irllneedhelp is offline  
Old 07-16-2010, 11:21 AM   #4 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Primary Master Hard Disk error? really need help

A couple things you can try:

Boot off of your XP disc, and go into the recovery console (press R after it loads up).

First, try a check disk:
chkdsk /r

Reboot and see if it boots...if not, try to fix your boot entries since you said you were messing with boot settings:
fixboot
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 07-16-2010, 12:48 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 3
Default Re: Primary Master Hard Disk error? really need help

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
A couple things you can try:

Boot off of your XP disc, and go into the recovery console (press R after it loads up).

First, try a check disk:
chkdsk /r

Reboot and see if it boots...if not, try to fix your boot entries since you said you were messing with boot settings:
fixboot
I tried it, but after it finishes loading, the screen goes black, and right after it, a blue screen of death appears...
irllneedhelp is offline  
Old 07-16-2010, 01:39 PM   #6 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Primary Master Hard Disk error? really need help

Ok, so what is the STOP code and the fault header at the top (e.g. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL)?
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Giveaway of the Day - Disk Wiper 2010 Personal (English Version) Osiris Tips, Tricks & Tutorials 0 10-28-2009 07:27 AM
EXTERNAL HARD DISK - NO SPIN pressgang Hardware Repairs and Troubleshooting 3 08-23-2009 03:21 AM
Giveaway of the Day - Disk Wiper 8.5 Special Edition (English Version) Osiris Tips, Tricks & Tutorials 0 08-06-2009 08:00 AM
can a motherboard damage hard disk? cuprid Hardware Repairs and Troubleshooting 2 05-23-2008 03:43 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.