Power Supply Problem? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-26-2007, 09:42 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 286
Default Power Supply Problem?

I think I might have a power supply problem.

SOmetimes when I boot my computer my hard drive is not detected, my sound card is not detected, my video card is not detected. Sometimes the lights in my PC (neon light, fans, etc.) sometimes they are not fully lit or "flicker"... sometimes computer boots without the fans getting any power.

Also, when everything is working fine? if I flick a bundle of wires coming from the PSU, all of a sudden lights would flicker and I would get an error message that my hard drive is not detected, etc.

So, is this my PSU then? most specifically I think it's the wires...

is it my PSU?
__________________

bonoz is offline  
Old 02-26-2007, 10:50 AM   #2 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default

wat are your specs everything which draws power and what is your psu wattage and brand???
__________________

__________________
saltynay is offline  
Old 02-26-2007, 12:59 PM   #3 (permalink)
Enterprise SCCM\SCOM
 
jseber1982's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Atlanta, Ga
Posts: 904
Send a message via ICQ to jseber1982 Send a message via AIM to jseber1982 Send a message via Yahoo to jseber1982
Default

yea we will def need the specs to see if it can handle it
jseber1982 is offline  
Old 02-26-2007, 06:29 PM   #4 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default

had this problem before:

metal strip is sticking out (push it back in)
or ur power connector isnt plugged in properly
__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Old 02-27-2007, 02:53 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 286
Default

Quote:
Originally posted by sylwek
had this problem before:

metal strip is sticking out (push it back in)
or ur power connector isnt plugged in properly
Are you sure that by the symptoms I have listed that that's the problem?

Ok I've had my PC for 3 years.

It's got a 500w power supply.
Processor: AMD FX-51 2.2Ghz
Memory: 2x512MB Corsair
Video: Ati 9800xt 256mb
Sound: Creative Soundcard Audigy
Drives: 2xDVD drives. 2xHDDs.
bonoz is offline  
Old 02-27-2007, 04:04 PM   #6 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default

Its not life threatening to check, if its sticking out then push it in if not then its a faulty PSU. get a new one before it ***** up ur motherboard

remember metal expands when it get hot and contracts when it gets cold. there might be a possibility that the metal stripe that is compressed against the wire(s) might of gotten loose after 3 Years!
__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Old 02-27-2007, 05:57 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 286
Default

Quote:
Originally posted by sylwek
Its not life threatening to check, if its sticking out then push it in if not then its a faulty PSU. get a new one before it ***** up ur motherboard

remember metal expands when it get hot and contracts when it gets cold. there might be a possibility that the metal stripe that is compressed against the wire(s) might of gotten loose after 3 Years!
Do you think if that's the problem.. PSU might still be faulty?
bonoz is offline  
Old 02-27-2007, 06:34 PM   #8 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default

no, because theres no power going through to the Pins in the motherboard when the metal is loose, so each time u move the wires the metal stripe may touch the pin(s) and causes it to work or if its connected but loosely and u move the wires it causes no power .

Just check if any of them are sticking out, all u need to do is open the side panel of ur computer and pull out a flash light and see. but if all are connected normally then something is going on in the PSu its self. Might be a burnt or loose solder from a wire inside the PSU.
__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Old 03-09-2007, 10:43 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 286
Default

I checked, it's not the pins... it's so weird... at a flick on the wires, the hard drive works fine... but if I give it another flick I will get error that hard drive is not detected.. computer freezes because utilities are using stuff on the other hard drive... etc...

What's wrong?
bonoz is offline  
Old 03-10-2007, 02:34 PM   #10 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default

Check if any of those are sticking out!i!i
__________________

__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.