Power issue on a HP system - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-03-2007, 11:41 PM   #1 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Exclamation Power issue on a HP system

My cousin calls me in and says his computer shut off hard and it wont turn on (literally)
i came over and the computer doesn't do anything at all when you press the power button. SO im thinking,,,, Power supply might off crapped out, so i brought a new PSU in and still nothing. i looked at the motherboard and see the led lights lighting up normally and theres a power button led light on the motherboard; when you press the power button it lights up.

so right now im thinking it might be tehe motherboard that causing this?
Its odd because it shuts off and doesnt want to power up even when the motherboard led lights are on normally

any idea would be appreciated

o ya its a Desktop slimline case
__________________

__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Old 06-04-2007, 12:02 AM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Power issue on a HP system

any bulgy capacitors?
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 06-04-2007, 07:55 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
networkgeek's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: TN
Posts: 367
Default Re: Power issue on a HP system

either way, it sounds like the mobo isnt completing the circuit for some reason.

have you tried it with just the basics? mobo , cpu , memory and video?

tried it with the mobo out of the case to see if it might be shorting on the case?

reset cmos too with the battery
networkgeek is offline  
Old 06-04-2007, 12:57 PM   #4 (permalink)
Law
Wizard Techie
 
Law's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200
Default Re: Power issue on a HP system

Reseat your components, espeically the CPU, and follow networkgeek advice, you want just the core components in the system. Also, give use more detail about the motherboard and the other hardware (CPU, RAM, PSU, Vid card).
__________________

Law is offline  
Old 06-04-2007, 02:46 PM   #5 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default Re: Power issue on a HP system

Quote:
Originally Posted by peterhuang913 View Post
any bulgy capacitors?
no they're ok, i checked
__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Old 06-04-2007, 02:48 PM   #6 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default Re: Power issue on a HP system

Quote:
Originally Posted by networkgeek View Post
either way, it sounds like the mobo isnt completing the circuit for some reason.

have you tried it with just the basics? mobo , cpu , memory and video?

tried it with the mobo out of the case to see if it might be shorting on the case?

reset cmos too with the battery
tried with basics, CMOS battery ok, ill try pulling out the mobo and then try booting (i was 2 lazy to do that when i was over lol )
__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Old 06-04-2007, 02:55 PM   #7 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default Re: Power issue on a HP system

Quote:
Originally Posted by Law View Post
Reseat your components, espeically the CPU, and follow networkgeek advice, you want just the core components in the system. Also, give use more detail about the motherboard and the other hardware (CPU, RAM, PSU, Vid card).
o sry forgot to post the specs :
CPU is a P4 Socket 775 2.0ghz
512RAM DDR HP
Some sort of Compaq ?watts PSU
Onbaord graphics card 64MB
Toshiba 40Gb HD

remember that its a Desktop Slimline computer , i might get him a new case/PSU and a motherboard to fix up his system because he told me that his power bar shut off and he reseted it while his computer was plugged to the outlet that caused his computer to shut off hard. He might of power spiked it and fried it
__________________

__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issue with BF2 on my E510 dykzeulb PC Gaming 8 10-21-2007 04:26 PM
AMD Athlonô 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM
System randomly auto-reset and auto-off/-on tbytes Hardware Repairs and Troubleshooting 2 05-11-2007 01:10 AM
User Locked Out of Account....Its Weird Though.... qbbraveheart Computer Networking and Internet Hardware 2 05-07-2007 09:58 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.