Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-05-2007, 03:24 PM   #1 (permalink)
 
djmaddogfreak's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Waterbury, CT
Posts: 121
Send a message via AIM to djmaddogfreak
Default Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo

I have a fairly new ASUS M2N-SLI Mobo with built in HD audio. When I had Vista installed, the audio worked great, then I downgraded to XP, installing the drivers for that particular device from the disk that came with the mobo from ASUS. The program installed is PowerMax. When I restarted the computer, i kept hearing random popping noises coming from the speakers. I adjusted the levels thinking maybe for some reason the sound was too loud, but to no avail. I changed from the analog output to the digital optical output on the mobo and still have the same problem. The popping sound comes in random times, but still has a pattern of "popping" every second. When there is no audio playing, there is absolutly no interfence or popping sound. Any ideas?
__________________

__________________
System Specs:
ASUS M2N-SLI Deluxe Mobo
AMD X2 64 bit 4600+ O.C. 15%(from 2.40 GHz to 2.65 GHZ)
4X1GB Crucial Ballistic Tracer O.C. to 880 MHz @ 4-4-4-12
2 - 500 Gig Seagate 7200 RPM HDDs
2 - 160 GB WD 7200 RPM HDD in RAID 0
NVidia GeForce 8800 GT with 512 megs of RAM
Liquid Cooled Processor
Windows Vista Ultimate 64
My Business
djmaddogfreak is offline  
Old 09-06-2007, 01:18 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default Re: Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo

I had this same problem but cant remember the exact fix. I know you need the full Audio player program installed and after you get all the options showing there are two tabs on the left side I believe the mic and something else you need to mute these two and the popping will stop. Wish I could be more specific but cant. Go To the ASUS Forum board and you ll find the fix there.
__________________

sPlAtOiD is offline  
Old 09-11-2007, 07:31 AM   #3 (permalink)
 
djmaddogfreak's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Waterbury, CT
Posts: 121
Send a message via AIM to djmaddogfreak
Default Re: Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo

i tried messing with muting everything other than the wave part of the volume control, even got rid of the port detection, nothing helped. I tried uninstalling soundmax and just having AC'97 take over, but to no avail. If you could remember exactly how to make that popping noise stop, or if anyone else knows how, please let me know. I just dont understand why it was no problem with Vista, but as soon as I go to XP, it starts popping. And to anyone who is reaidng this for the first time, it is NOT because the audio is too loud, nor is it my speakers. Wen the volume reaches a certain level, i hear a popping noise in 1 second intervals. It's somethign to do with the hardware. Maybe disconnecting my front audio ports from the mobo.... anyone thing that might help?
__________________
System Specs:
ASUS M2N-SLI Deluxe Mobo
AMD X2 64 bit 4600+ O.C. 15%(from 2.40 GHz to 2.65 GHZ)
4X1GB Crucial Ballistic Tracer O.C. to 880 MHz @ 4-4-4-12
2 - 500 Gig Seagate 7200 RPM HDDs
2 - 160 GB WD 7200 RPM HDD in RAID 0
NVidia GeForce 8800 GT with 512 megs of RAM
Liquid Cooled Processor
Windows Vista Ultimate 64
My Business
djmaddogfreak is offline  
Old 09-15-2007, 12:04 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default Re: Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo

Windows XP: Open volume control>Options>properties>show "PC Speaker" control> go and mute the PC speaker.
sPlAtOiD is offline  
Old 09-19-2007, 09:52 AM   #5 (permalink)
 
djmaddogfreak's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Waterbury, CT
Posts: 121
Send a message via AIM to djmaddogfreak
Default Re: Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo

I tried doing that, no luck, i dont have the option to show the PC speaker, let alone mute it, any options in the BIOS u can think of?
__________________
System Specs:
ASUS M2N-SLI Deluxe Mobo
AMD X2 64 bit 4600+ O.C. 15%(from 2.40 GHz to 2.65 GHZ)
4X1GB Crucial Ballistic Tracer O.C. to 880 MHz @ 4-4-4-12
2 - 500 Gig Seagate 7200 RPM HDDs
2 - 160 GB WD 7200 RPM HDD in RAID 0
NVidia GeForce 8800 GT with 512 megs of RAM
Liquid Cooled Processor
Windows Vista Ultimate 64
My Business
djmaddogfreak is offline  
Old 12-29-2007, 06:17 PM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 92
Default Re: Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo

I am having the EXACT same problem as the op with the same MObo
DavidJC is offline  
Old 01-06-2008, 12:54 PM   #7 (permalink)
 
djmaddogfreak's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Waterbury, CT
Posts: 121
Send a message via AIM to djmaddogfreak
Default Re: Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo

You know, i reinstalled windows XP, and no more popping noise. Also, try going into the BIOS and changing the front audio ports from HD to AC'97
__________________
System Specs:
ASUS M2N-SLI Deluxe Mobo
AMD X2 64 bit 4600+ O.C. 15%(from 2.40 GHz to 2.65 GHZ)
4X1GB Crucial Ballistic Tracer O.C. to 880 MHz @ 4-4-4-12
2 - 500 Gig Seagate 7200 RPM HDDs
2 - 160 GB WD 7200 RPM HDD in RAID 0
NVidia GeForce 8800 GT with 512 megs of RAM
Liquid Cooled Processor
Windows Vista Ultimate 64
My Business
djmaddogfreak is offline  
Old 01-07-2008, 08:13 AM   #8 (permalink)
Master Techie
 
Preacher's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ra'anana, Israel
Posts: 2,395
Default Re: Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo

I had that same problem, I just updated drivers....
__________________
www.heavyportrayals.com - Lifting one stone at a time.
Preacher is offline  
Old 01-08-2008, 02:39 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 37
Default Re: Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo

do you have a "Spread Spectrum" option in your BIOS for your CPU? If so you may want to enable that and put it at +/-5% or better (I use +/- 1%).
__________________

SinxarKnights is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Buzzing sounds coming from my PC CPonder14 Hardware Repairs and Troubleshooting 7 09-02-2007 12:15 PM
ASUS Striker Extreme MOBO csaefong New Systems | Building and Buying 20 08-20-2007 05:17 PM
ASUS M2N SLI deluxe mobo question BonKerz New Systems | Building and Buying 9 08-01-2007 05:02 AM
Asus update mobo utility Gabb New Systems | Building and Buying 1 06-22-2007 10:15 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:39 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.