Ping problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-31-2006, 03:47 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 5
Default Ping problem

Hey guys,

I live in wellingtion (new zealand), am with paradise (isp) and on 2meg/2meg plan.

The problem started around 2 weeks ago? When i was still on my 256/128 plan. So changing to cable didn't casue the prob.

I get around 150 ping in css servers (used to be around 20). And people see me teleporting all over the place. So i'm laggin' badly.

I get the lag on our 2nd comp (client) (as we have two computers networked together using the "direct conection " method (no router)

On the first comp (host) (one with the modem) I type ping www.trademe.co.nz in the command prompt. I get an average ping of 24ms.

On my second PC (the one with ping issues) i do that same thing, and get 187 ms

This connection had been working great... I didn't change any settings or install any new programes... (i think)

Oh, download / upload speeds are fine on both comps too O_o

I think it has something to do with my router? I use an Motorola SB4200 SURFboard cable modem

Any one got any ideas? This is driving me crazy! :P

Thanks

[edit] Both computers' are using windows xp pro.
__________________

SlowedLazz is offline  
Old 03-31-2006, 04:29 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

could be a firewall interfering with your ping but you say there are no software changes :/ so other than that i can only see the ISP as being at fault
__________________

Nitestick is offline  
Old 03-31-2006, 04:39 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 5
Default

Hmm yeh I tryed it with the firewalls off an it didn't work.

Yar ive emailed my isp and see what they say.

I heard that getting a router should fix the problem?

Oh I also was downloading file... and opened up this different TCP port... Could that of been the problem? T think i changed it back...
SlowedLazz is offline  
Old 03-31-2006, 08:30 AM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

i don't know if that could be it. how do actual download speeds compare to your other connection? i don't mean P2P speeds or game speeds because they ping too much and a high ping will slow it down as you have noticed.
Nitestick is offline  
Old 03-31-2006, 04:23 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 5
Default

I went to www.speedtest.co.nz

The speeds are around the same on both computers O_o

And I also tested the upload speeds and they are the same.

This is very werid. Ive been searching for hours on how to fix it... Can't really find any thing.

Oh and ive downloaded different files (on the client computer) and the download speds are fine.
SlowedLazz is offline  
Old 03-31-2006, 04:53 PM   #6 (permalink)
Law
Wizard Techie
 
Law's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200
Default

So you only lag when you're playing counter strike? Scan for any spywares? When you first start the computer up do a netstat in command prompt to see any unusual ports open. Try to switch your NIC card with a better one, perhap the good one on the other machine. Sometime the problem can be with the cables themselve too.

My suggest would stay away from ICS and get a router. It might solve your problem.
Law is offline  
Old 03-31-2006, 05:38 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 5
Default

No, I lag in all games.

I also test the lag using the command prompt against other sites.... The ping is really high... Compared with the host computer.

Also download / upload speeds are fine on both computers

Scanned both comps for spyware / viruses.

I'll try that netstat thing now. I also think there are a lot of random ports that have been opened...

Cheers guys
SlowedLazz is offline  
Old 03-31-2006, 08:16 PM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

i can't believe i missed that you were using ICS. that would be the reason for the high ping.
Nitestick is offline  
Old 03-31-2006, 08:29 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 5
Default

Quote:
Originally posted by nitestick
i can't believe i missed that you were using ICS. that would be the reason for the high ping.
O reallly? Yeah someone on these other forums said that too.

Hmm, but it's strange.... It's worked for well over 2 years with no lag at all like this...

So will I need to get a cable router?

Like
this one?

Ant thing else I need to buy?

Thanks people
__________________

SlowedLazz is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.